Gebrek aan beter.

Meindert Fennema gelooft in de onderzoeken die uitwijzen dat de mensen stemmen op partijen die hun gedachtegoed uitdragen en niet op charismatische leiders. Mensen kiezen op inhoud, zegt hij, niet op personen. Die tegenstelling is vals. Mensen kiezen misschien bij voorkeur op een partij die ze ligt, maar ze doen dat niet als die partij geleid wordt door iemand die ze niet zien zitten.

Mensen stemden op Fortuijn en stemmen nu op Wilders maar ze deden dat veel minder op Verdonk en helemaal niet op Janmaat, al had die een programma dat helemaal niet zo veel van dat van Wilders afweek.

Als een partij een lijsttrekker heeft die het goed doet bij de kiezer dan concentreren ze alle aandacht op die lijsttrekker. Bij de PVV bijvoorbeeld kent de kiezer behalve Wilders misschien nog vaag een of twee mensen en verder niemand. Heeft een partij een programma dat het doet bij de doelgroep, maar geen lijsttrekker die de aandacht trekt dan laten ze het programma uitdragen door lijstduwers. Het is allebei. Je moet het in grote lijnen met het programma eens zijn en met de mensen die het straks gaan uitvoeren.

Die onderzoeken waar Fennema in gelooft, die steeds weer uitwijzen dat het niet om de personen gaat zijn stuk voor stuk verkeerd opgezet. Wie afgaat op politicologisch onderzoek komt altijd bedrogen uit. Politici doen dat daarom niet en zij zijn de ervaring deskundigen.

Van de andere kant gaat het ook niet alleen om personen. Wilders die nu weer de meeste stemmen lijkt te trekken maakte wel degelijk een flinke duik toen hij het kabinet liet vallen dat met zijn gedoogsteun geregeerd had. Zijn kiezers vonden Rutte I beter dan Rutte II, maar bleven aan de andere kant vinden dat Wilders op een overtuigende manier hun politieke opvattingen uitdraagt. Daarnaast vinden ze het politieke establishment van progressief en confessioneel iets uit de oude doos. Daar stemmen we alleen nog op bij gebrek aan beter.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.