Vrijheid van godsdienst.

In Egypte had het leger de meest populaire kandidaten van de presidentsverkiezingen uitgesloten. Volkskrantverslaggever Rob Vreeken noemde dat een opsteker. De twee belangrijksten waren de islamisten, El Shater en Hazem Abu Ismail. Het parlement, waarvan de militairen de macht zo veel mogelijk beknot hebben, bestaat overwegend uit islamisten.
Erg democratisch is zo’n uitsluiting natuurlijk niet, maar dat station is voor de Volkskrant nu gepasseerd. Dat de Arabische lente een uitbarsting van democratie zou zijn geweest, houdt intussen niemand hier in het westen nog serieus vol.
De opstanden tegen de regimes van Chadaffi, Moebarak, Saleh e.t.q. waren meer een uiting van algemene onvrede dan dat ze een nieuw en beter regime aan de macht wilden brengen. Zolang de Arabische samenlevingen zelf niet deugen is de kans dat zij een regime krijgen dat wel deugt minimaal.
Goed bezien was het militaire regime van Moebarak niet eens het slechtste. Syrië en vooral de oude Assad, Irak met Saddam Hoessein en ook Chadaffi en Saleh waren allemaal beslist een paar graden erger dan Moebarak. Maar de verwachting dat een opstand tot iets beters zou leiden is in geen van die gevallen uitgekomen. Zolang het daar moslimlanden blijven moeten we vooral niet veel van ze te verwachten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.