Medische zorg in Amerika.

Dat de Obama Care een financiële ramp is voor de Amerikaanse schatkist wordt ook door Democraten niet ontkend. Trump care leek wel wat goedkoper te worden maar daardoor kwamen weer tientallen miljoenen Amerikanen zonder te zitten. Dat was in de ogen van veel Amerikanen, ook van Republikeinen, een ongelukkig compromis.
Het wonderlijke is dat bij al die kritiek in het congres niemand wijst op het werkelijke probleem bij de Amerikaanse ziektekosten en dat zijn de onmogelijk hoge schadevergoedingen die Amerikaanse rechters geven bij medische missers. Die maken de verzekeringspremies onbetaalbaar en jagen de Amerikaanse ziekenhuizen op hoge kosten, omdat de verzekeraars alleen dekking willen geven als de modernste en duurste apparatuur aanwezig is in de ziekenhuizen.
Beperk medische schadevergoedingen per keer tot tachtig duizend dollar en verander het medische tuchtrecht zo dat slordige en incompetente artsen en andere zorgwerkers afdoende op de vingers kunnen worden getikt als dat nodig is. Dat zou de medische kosten meer verlagen dan iedere andere maatregel die het congres of de president zouden kunnen nemen. De enigen die er tegen zouden zijn, zijn de advocaten die aan het bestaande systeem zo ‘n dikke boterham verdienen. Voor artsen is hun verzekering met afstand de hoogste kostenpost.
Je ziet in de VS maar weinig deeltijd werkers in de zorg omdat de premie niet afhankelijk is van het aantal gewerkte uren. Je kunt je als gehuwde vrouw niet permitteren om maar twee dagen in de week te werken; dan betaal je meer premie dan je aan inkomen beurt.
Laat het congres nu die twee dingen veranderen: maak de premie afhankelijk van de aard van de overeenkomst waaronder de artsen werken en beperk de schadevergoedingen. Als iemand werkeloos wordt door medische schade die hij heeft opgelopen kan dat risico heel goed in de werkeloosheidswetgeving worden gedekt. Er is geen enkele reden om medische oorzaken anders te regelen dan verkeersongelukken.
Waarom deze kant van het probleem in Amerika nooit aan de orde komt dat blijft een raadsel.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Gezondheid en welzijn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s