Het strafrecht volgens Wiarda.

Jan Wiarda, ooit hoofdcommissaris van politie in Utrecht, pleitte in zijn afscheidsrede voor het invoeren van aparte straffen voor allochtonen. Hij deed dat omdat allochtonen vanwege hun andere culturele achtergrond ook een andere strafbeleving hebben. Voor Antillianen, Turken en Marokkanen is dat waarschijnlijk wel juist en daar zou nog aan toegevoegd kunnen worden dat zij daarnaast ook een andere appreciatie van misdrijf en strafbaarheid lijken te hebben dan de andere inwoners van ons land.
De gedachte was origineel, d.w.z. Wiarda gaf blijk over het probleem te hebben nagedacht, iets waar veel van zijn collega’s kennelijk geen tijd voor hebben. Toch leidde de uitspraak van Wiarda tot algemene verontwaardiging en dat was ook wel terecht. Het middel is waarschijnlijk erger dan de kwaal.
Andere straffen voor allochtonen dan voor autochtonen is in strijd met de rechtsgelijkheid die hoort te gelden voor alle inwoners van ons land. Wat Wiarda zei gaat rechtstreeks in tegen een basisprincipe van de rechtsstaat. Langere of hardere gevangenisstraffen voor allochtonen dan voor autochtonen voor dezelfde soort delicten, dat kan niet echt. Ons rechtssysteem en de humanistische uitgangspunten van ons bestel verdragen het niet en natuurlijk hebben we daarnaast ook domweg te weinig gevangeniscapaciteit.
Wiarda, die de drager is van een van de voortreffelijkste juridische namen in dit land, weet dat waarschijnlijk beter of net zo goed als U en ik. Dus waarschijnlijk doelde hij met zijn andere straffen op lijfstraffen die voor iedereen zouden gelden, maar sprak hij in de geruststellende overtuiging dat zij alleen of in hoofdzaak op Marokkanen en Antillianen zouden worden toegepast.
Technisch zou dat misschien kunnen, die herinvoering van lijfstraffen, voor zover ze tenminste niet wreed, onmenselijk of vernederend zouden zijn, want dan zouden ze in strijd komen met geldend verdragsrecht. Maar de gedachte aan herinvoering van lijfstraffen staat aan de andere kant zo haaks op het heersende humanistische gedachtegoed, dat dat op zich al veel van de veroorzaakte verontwaardiging verklaart.
Dat sommige allochtonen zich hier als groep slechter gedragen dan andere Nederlanders, maar ook slechter dan de gemiddelde inwoner in het land van herkomst, is een ernstig probleem. We kunnen alleen maar hopen dat het in de loop van de tijd en met verdergaande integratie goed gaat komen. Veel eraan doen kunnen we niet en ons strafsysteem aanpassen aan de aanwezigheid van mensen uit een andere cultuur zou betekenen dat we het paard achter de wagen aan het spannen zijn.
Aangezien het strafrecht de spiegel is van de cultuur zou dat een teken zijn van een definitieve verandering van onze samenleving waar we ons bij hebben neergelegd en dat zou geen verandering ten goede zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.