Wilders en Grunberg.

‘Een individu is geen individu maar een representant van een bepaalde bevolking: die gedachte ligt ten grondslag aan vreemdelingenhaat.’
Deze kromme zin stamt van Arnon Grunberg. Hij stond op de voorpagina van de Volkskrant van 13/2/12. Wat bedoelde hij daarmee? Ik denk toch dit: Een Feyenoord fan is, wanneer er rellen uitbreken, geen Rotterdamse burger met een adres op Katendrecht of Hillegersberg en met ouders of met kinderen en een baan. Hij is dan gewoon een lid van de groep Feyenoord fans. Om de relschoppers verwijten te maken en ze hooligans te noemen is in mijn ogen geen vorm van vreemdelingenhaat en Rutte hoort er zijn excuses niet voor aan te bieden. Groepen zijn een realiteit en hun gedrag is een realiteit.
Als, zoals Grunberg zegt, Hitler en Stalin zich tot doel gesteld hadden de Poolse elite en daarmee dus het land Polen te vernietigen dan heeft dat niets met deze klachten over groepsgedrag en zeker niets met onze premier Rutte te maken.
Het is bovendien een wonderlijke redenering. Het is evident dat er mensen zijn die overlast hebben van groepen Oost Europeanen. Het is eigenlijk ook nog wel begrijpelijk dat die vreemdelingen, ver van huis en zonder familie en kennissen, in een land waar ze de taal niet verstaan, balorig worden en overlast veroorzaken. Als iemand daar iets over zegt, wat dan ook weer begrijpelijk is, dan liever anoniem zodat hij of zij niet mensen als Grunberg en Sitalsing over zich heen krijgt. Best logisch allemaal, maar waarom onze premier daarvoor excuses aan zou moeten bieden, daar begrijp ik niets van.
Ik begrijp wel dat je met behoud van de anonimiteit van de klagers moet proberen te voorkomen dat die veertienduizend klachten allemaal door dezelfde persoon worden ingediend. Dat zal wel niet zo moeilijk te controleren zijn, denk ik. Voorlopig ga ik ervan uit dat de klachten echt zijn en geen verzinsel van de PVV en dat we met die klachten iets moeten doen. Dat er daarna ook mensen kwamen die een site geopend hebben waarop je goede ervaringen met Polen kon komen melden, vind ik prima. Moeten ze zeker doen. Het doet er niet aan af dat andere mensen dus kennelijk klachten hebben en daar voor het eerst nu ergens mee naar toe kunnen. Dat dit eerder niet kon is toch eigenlijk te bizar voor woorden. Waarschijnlijk, denk je dan, is dat het gevolg van een tirannieke vorm van politieke correctheid. Politieke partijen zijn er toch om als brug te dienen tussen hun kiezers en de overheid? Als de aanhang van de PVV klachten heeft over een verschijnsel in de openbaarheid en de politiek zou er iets aan kunnen doen, dan hebben ze toch het volste recht die klachten te verzamelen? En er eventueel politieke consequenties uit te trekken?
Wat men zich intussen af zou kunnen vragen is wat de overheid eraan kan doen. Misschien er op toezien dat de Polen betere huisvesting krijgen met satelliet tv waarop Poolse zenders kunnen worden ontvangen. Misschien meer politietoezicht op drankmisbruik in de openbare ruimte of eerder ingrijpen bij vechtpartijen. Ik weet het niet, maar het is duidelijk dat Henk en Ingrid van hun politieke vertegenwoordigers mogen vragen zich daar druk over te maken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.