De strijd van de PvdA tegen het rechts extremisme.

Hoe Leen Verbeek, eerst welzijnswerker en later burgemeester van Purmerend en gouverneur van Flevoland, Lonsdale jongeren een groter gevaar kon vinden dan moslimradicalen blijft een raadsel. Hij haalde om aan zijn betoog kracht bij te zetten een politierapport aan, ik neem aan van de Purmerendse politie, want daar zat hij toen nog. Maar het aantal Lonsdale jongeren in heel Nederland is te verwaarlozen. Een AIVD rapport[1] zegt er onder meer het volgende over:
‘Van een reële rechts-extremistische dreiging vanuit de gabbercultuur is vooralsnog geen sprake. Slechts een kleine harde kern binnen de gabbercultuur hangt daadwerkelijk rechts-extremistische denkbeelden aan en wil doelbewust provoceren door het dragen van rechts-extremistische symbolen. Een aantal van hen is lid van een rechts-extremistische groepering of partij in Nederland. Rechts-extremistische groeperingen en partijen in Nederland doen geen pogingen om actief nieuwe leden onder de gabbers in Nederland te rekruteren. Doorgaans worden gabbers als onbetrouwbaar en onbruikbaar voor de politieke strijd gezien’.
Teleurstellende ervaringen in de samenwerking met gabbers in het verleden, dragen mede bij aan deze negatieve houding die binnen rechts-extremistische kringen ten aanzien van deze jongeren bestaat. Van een massaal doorstromen van gabbers naar rechts-extremistische groeperingen is tot nu toe geen sprake geweest.

Zoals bekend is of was Lonsdale het kleding merk waar de gabberjeugd een tijdlang een voorkeur voor had, maar waar het ze werkelijk om ging was hun eigen soort house muziek in speciale disco’s.
Van ‘gevaar’ van de kant van Lonsdale jongeren is nooit sprake geweest al is het dit soort jeugd dat op de vmbo’s met de moslim jongeren in aanraking komt. Dat dit wel eens tot knokpartijen leidt is van jongens van die leeftijd te verwachten, maar om daar een nationale dreiging in te zien is een vorm van hysterie.
Hoe dan ook, de opwinding is intussen weer geluwd en Verbeek werd weggepromoveerd naar Lelystad, waar hij als commissaris van de koning voor de IJsselmeerpolders minder kwaad kan. Zo gaat dat in de PvdA.

[1] file:///C:/Users/toon/Downloads/AIVD-nota%20Lonsdale-jongeren%20in%20Nederland%20[pdf].pdf

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.