Arius, de beste christen van zijn tijd.

Wat je indertijd op de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk niet vond is waarom Arius door een synode in Alexandrië is afgezet als presbyter en hij en zijn leer in Nicene door het concilie werden veroordeeld.
Hij had met zijn geloofsopvatting de ratio, het Johannes evangelie en de geschiedenis op zijn hand. Maar keizer Constantijn was meer geïnteresseerd in de eenheid van de christelijke kerk dan in theologische discussies. Athanasius, de metropoliet van Alexandrië, heeft op verzoek van de keizer een compromis geformuleerd tussen de diverse theorieën over de natuur van de Christus en de arme Arius viel buiten de boot.
Jezus, zei Arius in navolging van Johannes, was het woord (van God) dat mens geworden was en tevens het licht dat elke mens verlicht. Wie het aanvaardde gaf hij het vermogen om net als hij zelf een kind van God te worden. Het woord was een schepping van God en dat was Jezus dus ook. Als je het mij vraagt is dat inderdaad wat er in het evangelie staat.
Maar daarmee werd de godheid van Christus ontkend, die door de Grieken was bedacht maar die altijd op verzet van een grote meerderheid van joodse christenen was gestuit. Jezus zelf was jood en rabbi en het is niet voorstelbaar dat hij zich zelf als God beschouwd heeft. Zoals uit de synoptische evangeliën blijkt wees hij beschuldigingen van blasfemie steeds met kracht van de hand. Arius staat dus in een voortreffelijke traditie. Hij had Jezus van Nazareth op zijn hand, maar niet de metropoliet, niet zijn collega’s in het Griekse en antisemitische Alexandrië en, omdat hij een minderheid vertegenwoordigde, ook niet de keizer van Rome.
De triniteitsleer en de goddelijkheid van Christus, die Tertullianus, Augustinus en Pascal er toe brachten om te verklaren dat zij geloofden “quia absurdum” is het belangrijkste en meest steekhoudende argument dat de islam heeft tegen de christelijke leer. Een terugkeer door de paus van Rome en de wereldraad van Kerken naar de leer van Arius is misschien een noodzakelijke stap om de grote wereldgodsdiensten weer tot elkaar te brengen, iets wat ons in staat zou stellen om ook de moslims die nu in Europa verblijven hier te laten in plaats van ze terug te sturen naar Afrika en Arabië.
In tegenstelling tot Arius was Constantijn zelf helemaal geen christen. Hij is, naar verluid, op zijn sterfbed tot christen gedoopt, maar vast staat dat hij zelf toen ook niet meer in staat was om het nog te ontkennen. Godsdienst interesseerde hem alleen in zoverre dat het de eenheid in zijn rijk kon bevorderen. Voor de rest heeft er in zijn persoonlijk leven nooit enige interesse voor getoond. Zijn moeder wel. Die heeft het dorp Nazareth gesticht boven het Meer van Galilea, dat sindsdien altijd heeft gegolden als de plaats waar Jezus is opgegroeid.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s