De metrohalte Isolatorweg.

Het is mijn gewoonte niet om te vertellen dat ik het eens ben met de redactie van de Volkskrant of een andere krant. Ik ben dat wel regelmatig , maar vind het geen interessante mededeling. Ik maakte op 12/11/12 een uitzondering door U toen te vertellen dat ik het met Jaap Stam van de Volkskrant helemaal eens was dat het geen goed idee was van de Amsterdamse PvdA om buiten alles en iedereen om Pieter Hilhorst, de ombudsman van de VARA, tot opvolger van Lodewijk Asscher te benoemen. Ook de verkiezing die ze vlug nog even georganiseerd hebben en de kandidaten die ze daar voor opgetrommeld hebben maakten dat arrogante gedrag niet goed. Hilhorst had een week eerder al aangekondigd dat hij de opvolger ging worden van Lodewijk Asscher en dat had hij niet moeten doen.
Wethouders worden door de Raad benoemd en het college van B en W, dat met een nieuwe wethouder moet samenwerken, wordt daar van te voren in gekend. Ook als lang van te voren vast staat wie het worden gaat vereisen de beleefdheid en de democratische spelregels dat dit protocol wordt gevolgd.
Maar de leiding van de Amsterdamse PvdA beschouwt de gemeente als een verlengstuk van zich zelf en over de politieke posten in de stad wikt en beschikt zij als een godheid, zonder serieus met de rechten en belangen van anderen rekening te houden.
Dat kan omdat de bevolking van de stad zich in grote meerderheid socialistisch voelt. Een groot gedeelte omdat ze cliënten zijn van de partij en ze er voor hun levensonderhoud van afhankelijk zijn. Een ander deel omdat hun vaders en grootvaders ook lid waren of er op stemden en ze het onfatsoenlijk zouden vinden om op iets anders te doen bij verkiezingen. Het gevolg is dat de politiek in Amsterdam vergelijkbaar is geworden met die van de KVP en later het CDA in Limburg.
Het aantal bestuurlijke blunders in Amsterdam is mega en corruptieschandalen zijn er niet van de lucht. Wie in deze stad advocaat geweest en wel eens strafzaken deed is ervan op de hoogte, wie zelf in de politiek zit waarschijnlijk ook, maar het grote publiek hoort er maar weinig van. Dat komt omdat de media Amsterdam en haar politieke bestel zien als deel van de grachtengordel en hun eigen milieu. De blunders en corruptie ziet men als vuile was die liever niet wordt buiten gehangen.
Neem het geval Hooijmaijers. Hij is hier wethouder geweest en in alle stilte vertrokken. Pas toen hij als gedeputeerde in Noord Holland was afgetreden wegens die blunder met de IJslandse bank, kwamen zijn praktijken als wethouder economische zaken in Amsterdam in de publiciteit. Daarbij werd er vooral de nadruk opgelegd dat hij VVD lid was. Maar als ze in Amsterdam wethouder worden trekken VVD’ers partij voor de PvdA, meer dan voor de Haagse VVD. Dat is de prijs die ze hier betalen en waar de meeste niet mee zitten.
Van veel van de grootste blunders van de Amsterdamse overheid horen we nooit iets. Van de Noord Zuid lijn weten we dat hij meer kost dan oorspronkelijk geraamd. Maar wie weet dat de ramingen opzettelijk te laag zijn gehouden omdat men anders bang was dat de aanleg er niet door zou komen? En dat het slechte nieuws gedoseerd gegeven werd om de mensen er langzaam aan te laten wennen? Wie is er van op de hoogte dat er veel goedkopere tracés waren voor de metro verbindingen maar dat daar om onzinnige redenen niet voor gekozen is?
De Noord Zuid lijn had onder de Boerenwetering zullen lopen naar de RAI en Station Zuid. Als U even een kaart van Amsterdam erbij pakt kunt U zien dat we dan met de aanleg een heel pak problemen niet gehad zouden hebben. Een aantal welgestelde Amsterdamse burgers aan de Herman Heijermansweg wilden het ding niet voor hun deur en daarom is hij uiteindelijk via het Rokin, Vijzelgracht en Ferdinand Bol gepland. Nivelleren is een feest, maar niet zo zeer aan de Herman Heijermansweg.
Van Station Zuid kunt U via het Olympisch stadion met een Metrolijn naar Sloterdijk. En dan verder naar het Centraal Station, denkt U natuurlijk, maar dat is niet zo. Hij gaat wel verder dan Sloterdijk maar stopt om onverklaarbare redenen midden in de wereld op de Isolatorweg. Als U per rail verder wil moet U in Sloterdijk overstappen op de NS.
Wie nu van het Centraal naar Station Zuid wil met de Metro gaat over het Amstelstation en met een grote boog over de Amstel naar Station Rai en Zuid. Op de fiets is sneller. Wat ook een stuk sneller zou zijn was die metro door West als hij doorgetrokken was naar Centraal. Waarom dat niet gebeurd is, de Heer mag het weten. Er zijn de meest fantastisch plannen gemaakt voor het Orlyplein in Sloterdijk, met ook een begin van uitvoering, dat er nu triest en verlaten bijligt. Het bleek te duur en de plannen zijn halverwege afgeblazen. Maar van een simpel doortrekken van de metrolijn heeft men afgezien. ‘Aangezien de metro tussen Isolatorweg en CS vrijwel geheel parallel aan een reeds bestaande spoorlijn zou lopen, is bij een dergelijke verlenging slechts een beperkte reizigersgroei te verwachten’, vond de gemeente.
In de Metronetstudie van 2007 staat hierover: ‘In het programakkoord wordt de wens uitgesproken om de zogenaamde “Kleine Ring” te sluiten door de Ringlijn vanaf station Isolatorweg door te trekken naar het Centraal Station. Onderzoek toont aan dat deze verbinding een redelijke vervoerwaarde heeft, maar dat de meeste reizigers zullen bestaan uit treinreizigers. Het aantal nieuwe OV reizigers dat deze verlenging oplevert is klein. Met de sluiting van de “Kleine Ring” worden de Houthavens aangesloten op het metronet, wat gunstig is voor de ruimtelijke ontwikkeling van dit gebied.
Dat overstappen op Sloterdijk niet meevalt met die ongelijkvloerse perrons, dat het tijd kost en duur is blijft onvermeld. Klantvriendelijkheid speelt geen rol.
Het onderzoek waarop men zich hier baseert is voor zover ik weet niet gepubliceerd. Maar dat een eindpunt op de Isolatorweg een betere kostenopbrengst verhouding geeft dan een op het Centraal Station is moeilijk te geloven. Als iemand van U het begrijpt of er meer van weet dan houd ik me aanbevolen.

Voorlopig houd ik het erop dat het thuis hoort in het rijtje blunders, waarvan de stad veel meer te leiden heeft dan van de gemeentelijke corruptie.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, bureucratie, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.