Slechte correspondenten in Engeland.

De NRC hield Dominee Paisley bij zijn overlijden verantwoordelijk voor 3500 doden in de Noord Ierse troubles een generatie geleden. Dat vond ik een kwalijke beschuldiging. Er bestaat helemaal geen twijfel over dat er maar drie verantwoordelijken zijn voor het grote aantal doden en dat zijn de IRA, de Amerikaanse Ierse gemeenschap die de opstand financierde en de achtereenvolgende Engelse regeringen, die met hun onoordeelkundige optreden de strijd onnodig verlengd hebben en de IRA zijn gang hebben laten gaan.
Na het Paasoproer[1] en de Ierse opstand[2] werd het land verdeeld in een katholiek en een protestants gedeelte en kregen de inwoners over en weer de gelegenheid te verhuizen naar het gebied van hun voorkeur. Uit Dublin, dat vanouds een protestantste stad geweest was, trokken de protestanten weg, maar het relatief kleine katholieke bevolkingsdeel in het protestantse Ulster bleef zitten waar het zat. Omdat katholieken in Ierland vanouds armer zijn en minder hygiënisch leven dan protestanten hebben ze hogere geboortecijfers. In Noord Ierland leidde een betere medische verzorging bij gelijkblijvende geboortecijfers tot een snelle groei van het aantal katholieken, vooral in de sloppenwijken van Belfast, Londonderry en andere steden. Toen er voldoende katholieke massa was om de IRA opstand tegen de Britten te herhalen brak die prompt uit. Uiteraard met steun uit het Zuiden al hield de Zuid-Ierse regering zich in het openbaar angstvallig afzijdig.

Wat Engeland had horen te doen was de katholieke bevolking alsnog naar Zuid Ierland verplaatsen, op dezelfde manier waarop de mogendheden de bevolking van Gaza nu naar Arabisch gebied zouden horen te verhuizen. Dat deden de Engelsen niet en ze gaven daarmee de moordenaars van de IRA de gelegenheid zich schuil te houden onder de katholieke bevolking.
Dat heeft een relatief groot aantal burgerdoden tot gevolg gehad. Om de schuld voor die doden bij dominee Paisley neer te leggen, slaat echt nergens op. Paisley heeft niemand dood geschoten. Hij is in de bres gesprongen voor zijn medeburgers, die door de IRA werden aangevallen. Maar toen Engeland uiteindelijk niet bereid bleek de consequentie te trekken uit de eerdere Ierse deling is hij wel degene geweest die een vrede tussen de twee bevolkingsdelen tot stand heeft helpen brengen.
Paisley was een waarachtig christen en zonder hem was de periode van de troubles niet zo goed geëindigd als nu het geval is. Dat vroegere IRA leden dat wel inzien en een krant als de NRC niet, bewijst hoe slecht ze hun correspondenten opleiden. Wie ons vanuit Groot Brittannië voor moet lichten zou in elk geval van de Britse geschiedenis op de hoogte horen te zijn.

[1] 1916

[2] 1918-1921

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.