Antisemitisme in Europa.

Van de Nederlandse bevolking zou volgens een recent onderzoek 5% antisemitisch zijn. Dat zijn dan volgens Esther Voet van het CIDI, 650.000 mensen.
Volgens haar moeten er dan hier dertien miljoen mensen wonen en je vraagt je af wie ze dan allemaal niet meetelt. Waarschijnlijk rekent ze alleen autochtone Nederlanders. Dat waren er bij de laatste telling 13.198.081, dus dat zou zo ongeveer kunnen kloppen. Maar dan gaat ze er van uit dat bij de 5%, die de Anti-Defamation League voor Nederland berekende, de allochtonen niet zijn meegenomen. Dat heb ik nergens gelezen en dat lijkt me ook niet erg waarschijnlijk. Moslims zijn juist abnormaal anti-joods.
Hoe betrouwbaar dit soort cijfers überhaupt zijn laat ik even in het midden. Wanneer je in Nederland iemand vraagt of hij antisemiet is, is de kans dat hij ja zegt nogal klein en hetzelfde geldt voor Zweden. Daar ben je meteen een soort Breivik als je je als antisemiet laat kennen, terwijl in Frankrijk of België de publieke schaamte op dat punt een stuk minder is. Natuurlijk heeft de ADL ook niet rechtstreeks gevraagd bent U antisemiet, maar de vragen die wel gesteld werden maakten die bedoeling toch wel erg duidelijk.
De aanwezigheid van veel moslims in Europa maakt het waarschijnlijk dat de jodenhaat hier groeit. Omdat daar niet of nauwelijks tegen wordt opgetreden is het verder waarschijnlijk dat het taboe op antisemitisme aan slijtage onderhevig is.
Het lijkt me een taak voor het nieuw gekozen Europese parlement, hopelijk aangespoord door de paus van Rome, die zich in het M.O. persoonlijk op de hoogte is gaan stellen, om werk te gaan maken van het bestrijden van antisemitisme als de meest verwerpelijke vorm van racisme. Ik zou menen dat racisme zo dwars staat op alle Europese beginselen, dat landen met een fors percentage antisemieten niet in de EU kunnen worden geduld. Dus Turkije kan het vergeten, zou ik zeggen. Wel zou ik dan vinden dat het bestaan van dit verschijnsel in een lidstaat op een wat beter controleerbare manier moet worden aangetoond dan door zo’n enquête als die van de ADL.
Dat Griekenland en de andere voormalige Turkse gebieden op de Balkan niet in de Europese Unie thuis horen is trouwens geen nieuws. Daar denken ze zelf geloof niet anders over, als je naar de verkiezingsuitslagen kijkt en daarom zou het goed zijn als het parlement zich met dat onderwerp ging bezig houden. Dat raakt de kern van de Europese identiteit en dat vraagstuk is belangrijker dan de economische crisis, die het gevolg geweest is van een bêtise van Kohl en Mitterrand.
Ik voorspel dat het Brusselse parlement daar zijn vingers niet aan branden gaat en dat zou dan weer een nieuwe reden zijn om met Brussel te stoppen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, ethiek, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.