Nuits d’été.

Het TV programma de Zomeravonden is de vertaling van het Franse Nuits d’été. Dat is een boek met liederen van de Franse componist Hector Berlioz. Terwijl mijn vrouw een jaar of wat geleden naar de laatste uitzending van Zomeravonden keek, die met de Belgische politicus Verhofstadt, luisterde ik op mijn werkkamer met plezier naar de cd van Janet Baker. Haar Franse uitspraak is wat minder goed dan je van een zo grote zangeres zou mogen verwachten, maar haar stembeheersing en timing zijn perfect.
Liederen is een genre met relatief weinig liefhebbers, maar componisten kunnen er zich in uit leven. Het is zoiets als muzikale stukjes schrijven. Het zijn miniatuurtjes en een aantal van de problemen die mensen normaal wel hebben met schrijven of componeren heb je met die miniatuurtjes niet. Het blijft overzichtelijk, je hoeft geen grote lijn vast te houden en het doseren van spanning en ontspanning speelt er niet echt een rol bij. Hoogstens in de volgorde die je aan de verschillende liederen geeft in je boek en daar wordt nogal eens de hand mee gelicht.
De Volksduitser Wolf was een grootmeester in het genre en ook mensen die niet van Mahler houden, zoals ik, kunnen wel met genoegen naar zijn liederen luisteren. Dat geldt ook voor Berlioz, zijn opera’s zijn wat protserig maar die liederen zijn mooi hoor!

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, Muziek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nuits d’été.

  1. Gerard OV zegt:

    Ik kan op een aantal punten geheel instemmen met deze korte beschouwing over de liedkunst, zeker wat betreft Janet Baker en haar veetolking van Les Nuits d’Eté. Alleen Hugo Wolf is een Oostenrijker, geen Duitser.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s