Ambtenaren moeten hun mond houden.

Die Marjolijn Faber van de PVV lijkt me geen erg aardig iemand. Zoals eigenlijk maar weinig mensen van de PVV erg aardig over komen. Dat ze indertijd die arme Verdaas zo hard heeft aangepakt siert haar niet en het is wel begrijpelijk dat de gedeputeerden in Gelderland haar nu collectief een koekje van eigen deeg wilden laten eten. Die neiging hadden ze beter kunnen onderdrukken.
In de politiek, net als in het gewone leven, is het zaak om wraak en andere negatieve gevoelens stevig onder controle te houden. In formele zaken hoor je mensen die je als je vijand beschouwt beter te behandelen dan je vrienden. Dat is een vorm van zelfbescherming, want je vrienden behandel je vanzelf wel goed, maar om een samenleving beschaafd te houden is het nodig dat je dat ook doet met mensen die je niet zo mag.
Faber wordt nu verweten dat ze de firma waar haar zoon werkt een opdracht heeft gegeven en de rekening betaald heeft uit de partijkas. Op aandringen van Wilders heeft ze dat geld uit eigen zak weer teruggestort, maar ze houdt vol dat er niets mee loos was. Een hoogleraar die er verstand van heeft noemde het onverstandig maar niet onwettig. Cornielje, de commissaris van de koning, huurde prompt een andere hoogleraar in, die het tegenovergestelde zei. Ook Roelofs, de griffier van de provincie, mengde zich in de publieke discussie om het gedrag van de politica te veroordelen.
Dom, dom, dom. Ambtenaren zijn er niet om hun politieke meesters te bekritiseren en het gedrag van zowel de commissaris als de griffier is een reden voor ontslag. Gedeputeerden mogen collega’s beschimpen, ook in het openbaar. Daar worden ze, als het nodig is, door de kiezer voor afgerekend. Ambtenaren die de fout in gaan kunnen alleen op hun plaats gezet worden met behulp van het ambtenarenrecht en in de praktijk wordt het dan een berisping, of als ze daar te hoog voor zijn, zoals in dit geval, ontslag.
Ik denk dat ze dat zelf heel anders zien, want wat die mevrouw deed was immers onfatsoenlijk. Dat zit nog. Het was onverstandig en onfatsoenlijk of niet, het lag niet op de weg van Cornielje of Roelofs om zich daar in het openbaar over uit te laten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.