Advocaten en hun cliënten.

Stijn Franken, van het advocatenkantoor FZKC uit de Vondelstraat, heeft naar verluid postbode gespeeld voor zijn cliënt Holleeder. Dat is verboden in de advocatuur en als het waar is kost het Franken minimaal een schorsing van de orde.
Waarom een vooraanstaand advocaat en hoogleraar zoiets zou doen, dat lijnrecht tegen de grondprincipes van de advocatuur in gaat, lijkt op het eerste gezicht een raadsel.
De strafadvocaat is er niet om de vriend te zijn van zijn cliënt, zoals Moszkowicz dat was indertijd, of hem andere dan advocatuurlijke diensten te bewijzen, zoals waar Franken nu van beschuldigd wordt. Een advocaat staat zijn cliënt bij op strafrechtelijk terrein waar die zelf onvoldoende deskundig is en waarvoor hij de kwalificaties mist. Voor het overige staat een strafrecht advocaat net zo tegenover criminelen als de rest van de samenleving: die horen hun verdiende straf te krijgen, je houdt afstand en je werkt zeker niet mee aan het faciliteren van hun criminaliteit.
De grote advocatuur heeft zich de laatste decennia uit de strafpraktijk terug getrokken. Dat is het terrein geworden van specialisten en binnen dat specialisme heeft zich een eigen beroepscultuur ontwikkeld. Dat is niet in elk opzicht een positive ontwikkeling. Die cultuur onderscheidt zich niet alleen door een ander soort deskundigheid dan de rest van de advocatuur maar ook door afwijkende normen en waarden. Dat geldt natuurlijk ook weer niet voor iedereen. Er zijn ook strafadvocaten die stevig in hun schoenen staan en die behoorlijk afstand van hun cliënten houden, maar de welgestelde strafcliënt is voor deze groep advocaten wel de belangrijkste bron van inkomsten en dat maakt ze te afhankelijk.
Het zou goed zijn als men zich binnen de advocatuur eens over dit probleem buigt en een einde maakt aan het probleem van advocaten die voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk zijn van wat strafcliënten hun betalen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.