Yasser Arafat.

President Arafat was een Arabisch politicus in hart en nieren en het symbool van de door hem zelf opgerichte nieuwe staat Palestina.
Hij had zijn fouten en weinig van het soort deugden waaraan in het Westen waarde wordt gehecht. Hij was een terrorist en levens van andere mensen betekenden weinig voor hem. Weinig in verhouding tot de zaak, waarvoor hij ook zijn eigen leven op het spel zette, wanneer dat nodig was. Hij was niet betrouwbaar en helemaal niet scrupuleus in de methoden die hij gebruikte om zijn doelen te bereiken. Zijn omgeving en hijzelf waren corrupt. Wie zich in Palestina niet voor hem boog, die bleef niet. Hij was ijdel en gevoelig voor vleierij. In de Arabische wereld houden dit soort eigenschappen van een politicus geen diskwalificatie in. Hij had ook andere.

Hij was moedig en sterk van karakter. Hij was een overlever, een kat, die vroeg of laat weer op zijn pootjes terecht kwam. Hij was loyaal, niet aan individuen, maar aan zijn volk en aan zijn idealen. Hij werd ondanks zijn fouten bewonderd door de Palestijnen en door de meeste andere Arabieren. Het is altijd een illusie geweest te menen dat hij genegeerd kon worden of dat, zolang hij leefde, een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk mogelijk zou zijn geweest buiten hem om.

Toen hij stierf bleek dat zijn opvolgers erger waren dan hij of in elk geval dat die minder voor elkaar kregen. Met Palestina en de Arabische natie zal door de joden en het westen nu definitief niet in vrede zijn te leven. Wie meent dat de mogelijkheid ertoe vóór die tijd wel bestond had die vrede moeten sluiten toen Arafat nog leefde. Het was dan een vrede geworden op zijn voorwaarden. Voor een joodse staat was daarin geen plaats, maar misschien wel voor gearabiseerde joden in een Palestina van de toekomst. Die kans is er niet meer en vrede in het Midden Oosten zal er in de een en twintigste eeuw niet komen. Of je dat erg moet vinden hangt ervan af of je humanist bent of niet. Ben je dat niet en kan het je weinig schelen dat het conflict misschien ooit honderden miljoenen levens gaat kosten, dan vind je het ook niet erg misschien dat het Palestijnse probleem niet is opgelost toen Arafat nog leefde.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s