Rechters.

Een rechter in Den Haag vond het nodig om aan het volk zijn onafhankelijkheid te laten zien. In plaats van de acht weken die in super snelrecht tegen de aanrander van een politieagent werd geëist werd het een taakstraf. Waarom hij zo mild strafte legde hij in zijn vonnis niet uit.
De PG sprak er voor de televisie openlijk schande van en het OM ging in hoger beroep. De persrechter liet vervolgens de pers duidelijk weten hoe de kaarten in Nederland liggen: de minister en de PG kunnen zeggen wat ze willen, maar de rechter beslist. Dat laatste is natuurlijk zo en dat is maar goed ook. De onafhankelijke rechter is de hoeksteen van de rechtsstaat. Ook als hij het fout ziet moeten we ons bij zijn uitspraak neer leggen, tenzij we nog in hoger beroep of cassatie kunnen. Maar daarmee is niet alles gezegd.
De rechter hoort de samenleving te overtuigen van zijn gelijk en dat deed deze rechter niet. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad vond overigens dat hij dat wel deed. Die verdedigde de opstelling van de rechter, maar serieus nemen kon je dat niet echt.
Wanneer de wetgever, het kabinet en de Kamer, vinden dat de geweldplegingen tijdens Oud en Nieuw de laatste jaren uit de hand lopen en dat daar strengere straffen voor op hun plaats zijn dan hoort de onafhankelijke rechter daar beter rekening mee te houden dan deze rechter deed. Dit vertoon van onafhankelijkheid doet het tegenovergestelde van wat het beoogt. Het vermindert het respect voor rechter en wetgever beiden. Relschoppers en gewone delinquenten lopen toch al niet over van respect voor justitie, maar in dit geval was dat helemaal een lachertje. Rechters horen rekening te houden met de bijzondere aspecten van een geval maar het is niet hun taak om de wetgever te corrigeren als zij vinden dat zij het beter zien.
En dan nog iets: die persrechters zouden ze zo snel mogelijk weer af moeten schaffen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in recht, staatsrecht, strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.