Meer- en minderwaardig.

Het gaat niet aan om een mens minderwaardig te vinden omdat hij jood is of Marokkaan, maar ik zie niet in wat er op tegen is om een van de ontvoerders van Heineken minderwaardig te noemen. Crimineel, dat mag ook van mij, maar dat is een kwestie van woordvoorkeur, niet van betekenis. Als ik president Obama of Moeder Theresa een vredesprijs geef als Noors Nobelcomité, dan is dat niet omdat die beiden iets aan de wereldvrede hebben bijgedragen maar puur omdat men ze als mensen hoger inschat dan het gemiddelde en een goed voorbeeld acht voor de anderen. Meer waard dus. Toch zijn er mensen die vinden dat je van niemand zeggen mag dat hij meer of minder waard is dan een ander. Mevrouw van Nieuwenhoven beweerde namens haar partij zoiets ooit in de Volkskrant (11/12/09) .
Wie met iemand van de reclassering praat krijgt de indruk dat bij criminologen daar net zo over wordt gedacht als in de PvdA, dat men daar de criminele medemens even hoog heeft als ieder ander, maar men staat daar in strafrechtkringen en bij de PvdA toch min of meer alleen in. De meeste normale mensen vinden het juist dat iemand die wordt veroordeeld omdat hij rooft of moordt of mishandelt straf krijgt, wat inhoudt dat hij bij andere mensen wordt achtergesteld. Met zijn gevangenisstraf en daarna met zijn strafblad is hij gemarkeerd als iemand voor wie je uit moet kijken. Het is normaal dat je zo iemand niet meer toe laat in je winkel bijvoorbeeld, dat je een foto van hem en andere boeven ophangt ter waarschuwing en dat je bij de afdeling personeelszaken even nakijkt of iemand geen strafblad heeft.
Wilders is iemand die zich met hand en tand verzet tegen het toenemende geweld en dreiging met geweld in de samenleving. Hij zegt hardop wat de partij van Jeltje van Nieuwenhoven enige tientallen jaren onder de pet heeft gehouden maar nu ook wel eens een keer zegt, n.l. dat de criminaliteit onder allochtonen veel hoger is dan onder autochtonen. Hij roept bij iedere gelegenheid dat wijken waar de meerderheid Marokkaans is eruit springen. Maar de Bijlmer en andere wijken, waar de meerderheid uit zwarte allochtonen bestaat i.p.v. uit Marokkanen of Turken hebben soortgelijke cijfers.
Wat Wilders vooral door de partijgenoten van Mevrouw van Nieuwenhoven wordt kwalijk genomen is dat hij een verband legt tussen de islam en de criminaliteit. Persoonlijk denk ik dat zij op dat punt gelijk heeft, maar ook weer niet helemaal. Uit het voorbeeld van de Bijlmer blijkt wel dat criminaliteit geen exclusieve moslim eigenschap is. Ik denk dat we moeten constateren dat onze christelijke voorouders gelijk hadden met hun stelling dat de mens van nature tot het kwade is geneigd en dat dit vooral geldt voor de jonge mens van het mannelijk geslacht. Het kwade dan te verstaan als ongeremde agressiviteit. Het zou best eens kunnen dat de ene soort samenleving een betere sociale controle uitoefent op haar leden dan de andere. De samenleving die we oorspronkelijk hier in Nederland hadden was daar nogal goed in. Dat had ook wel eens zijn saaie en kleurloze aspecten, maar de wijken met de nieuwe Nederlanders hebben zichtbaar te weinig van die controle.
Als Wilders dus constateert dat we de cultuur van die wijken moeten veranderen als we van de criminaliteit daar afwillen dan heeft hij het gelijk aan zijn kant. Marcouch, die een aantal jaren deelraadvoorzitter is geweest in Amsterdam West heeft wat aan die sociale controle proberen te doen en dat is ook de reden dat hij door zijn wijkgenoten niet werd herkozen. Zijn nadruk op de noodzaak van verandering had toch min of meer hetzelfde effect als de aanklacht van Wilders c.s.: zijn kiezers en landgenoten waren niet blij met het stigma dat ermee verbonden is en kozen iemand anders die wat rustiger was in zijn benoeming van de wijkproblemen.
Ik voorspel daarom de PvdA weinig succes met haar kruistocht tegen Wilders. Eigenlijk met name omdat hij gewoon gelijk heeft op het punt van de criminele wijken. En ook wel wat betreft de moslimcultuur in Nederland die tekort schiet in de sociale controle van haar vele jonge Turken en Marokkanen
Ik zou menen dat het de leden van de PvdA uit de politiek of de rechterlijke macht goed zou doen om zo nu en dan eens over een markt in een van de grote steden te lopen. Dan zullen ze zien dat nieuwe en oude Nederlanders prima met elkaar over weg kunnen en niets discriminatie, zolang je maar zorgt dat ze met elkaar omgaan en ze niet ieder in een apart hok zet. Nederland is altijd heel goed geweest in de omgang met vreemdelingen als het er maar niet opeens plaatselijk te veel zijn, zodat je als autochtoon opeens in een ander land lijkt te leven.
Wat een beetje paradoxaal is, is dat het over het algemeen allemaal veel erger lijkt als je het op de tv ziet dan wanneer je er zelf mee te maken hebt. Niet voor niets heeft Wilders vaak de meeste aanhang in steden en wijken met de minste allochtonen. Maar daarom heeft hij nog wel gelijk als hij de allochtonenwijken als de bron van het kwaad ziet en daarom had burgemeester Thomassen nog meer gelijk toen hij in een heel vroeg stadium geprobeerd heeft het ontstaan van dat soort wijken tegen te gaan. De fout die ons establishment toen gemaakt heeft door het beleid van deze PvdA burgemeester te frustreren is ons allemaal duur te staan gekomen.
[1] Iemand kan in het gevang komen omdat hij vergeten is een verkeersboete te betalen, maar je hoort er zelden van. Waarom het toch in de wet blijft staan is een bureaucratisch raadsel. Wie hierop reageert met te zeggen ‘dat is geen gevangenis maar hechtenis’, die onderstreept wat ik bedoel.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.