Verdonk

Toen Rita Verdonk besloot dat Hirsi Ali gelogen had om haar Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen en dus ook voor haar paspoort, en dat zij daarom geen Nederlandse was geworden, toen deed ze dat onder een prijzenswaardig motto: “gelijke monniken gelijke kappen”.
Als minister kon ze zich geen vriendjespolitiek veroorloven meende ze. Een pardon aan Ayaan had de weg geopend voor een generaal pardon, dat ze niet wilde en dat ze op grond van de toen geldende wetgeving ook niet geven mocht.
Haar behandeling van de zaak Hirsi Ali was aan de andere kant een schoolvoorbeeld van politiek onvermogen. Alleen al om die reden was het wel begrijpelijk dat de VVD haar niet als politiek leider wilde hebben. Maar Van Aartsen en andere mensen uit de VVD top gaan in de affaire Ayaan evenmin vrij uit, want intern waren daar haar leugens allang bekend en men had kunnen verwachten dat ooit iemand ze zou gaan gebruiken om de twee partijgenoten, minister Verdonk en Ayaan Hirsi Ali een beentje te lichten. De zaak had eerder en in de luwte dienen te worden opgelost, met een nieuw Nederlanderschap voor Ayaan op basis van haar verdiensten en met gebruik van de intussen bekend geraakte juiste persoonsgegevens.

Politiek is de kunst van het vinden van compromissen tussen de opvattingen van politieke tegenstanders, maar het is ook een voortdurende afweging tussen de verschillende eigen wensen die men heeft en die niet allemaal tegelijk aan de orde kunnen komen. Die kunst moet men beheersen, anders wordt het drama.
Verdonk had gelijk en Wiegel en Bolkestein hadden gelijk dat het fenomeen dat meer kiezers op nummer 2 hadden gestemd dan op nummer 1 om een nader onderzoek vroeg. Daar had Rutte mee horen te komen, om zo voorlopig het venijn uit die politieke move te halen. Verdonk niet, want uit haar mond was het vragen om een onderzoek een politieke coup.
De VVD dankte de stemmen die men kreeg aan Verdonk en niet aan Rutte, haar latere politieke leider. De gedachte dat hij nog in zijn functie moest groeien had binnen de omheining van al die tanden moeten blijven. Dat groeien, dat gebeurde wel, maar de constatering toen dat hij toen nog te jong en onervaren was voor zijn vak, deed hem op dat moment alleen maar kwaad.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.