Pinochet.

Toen Pinochet overleed waren er bij zijn uitvaartdienst zestig duizend ontroerde aanhangers. Hij werd met militaire eer begraven.
Dat het linkse deel van Santiago de Chile in zijn dood aanleiding zag om te gaan feesten is een bewijs van slechte manieren en van een herstelde democratie. Ook van de grote reputatie die de oude man nog altijd had, in het negatieve en positieve.
Ondanks zijn vernederende huisarrest in Londen en het mislukte proces dat in Chili zelf tegen hem werd aangespannen, keek het Chileense volk nog tegen hem op. De geruchten over buitenlandse rekeningen waar miljoenen op zouden staan hadden afbreuk gedaan aan zijn reputatie van onkreukbaarheid, maar het democratische deel van Chili vergat de vlekken op zijn blazoen, zoals de martelingen die hadden plaats gevonden en de drie duizend doden die in zijn naam en gedurende zijn bewind gevallen zijn.
Zij herinnerden zich vooral hoe de oudste democratie van Zuid Amerika door Allende en buitenlandse communisten aan de rand van de afgrond was gebracht.
Zoals Hitler had Allende een verkiezingsoverwinning gebruikt om de democratie te vernietigen die hem aan de macht had geholpen. Zoals bij Hitler was dat een verkiezingsoverwinning geweest waarin alleen een minderheid van de bevolking op de winnaar had gestemd. Zoals Hitler pleegde hij een zelfmoord toen hij geen uitweg meer zag uit de door hem zelf veroorzaakte chaos. Maar anders dan Hitler heeft hij niet de kans gekregen zijn plannen uit te voeren. En dat is de verdienste geweest van Augusto Pinochet.

De meeste hoge officieren en ook Allende zelf kwamen zoals Fidel Castro uit rijke families. Pinochet niet. Hij kwam uit een eenvoudige familie en heeft zijn carrière alleen aan zich zelf te danken. Allende had hem vanwege die afkomst tot opperbevelhebber benoemd en verwachtte steun voor zijn communistische bewind tegen de vertegenwoordigers van het oude regime. Pinochet stond bekend als een gedisciplineerde en rustige man en als iemand die nooit de opdrachten van zijn meerderen zou negeren. Na zijn benoeming tot opperbevelhebber was Allende zijn enige meerdere.
Het is de grote verdienste van Pinochet dat hij zijn trouw aan de grondwet heeft laten prevaleren boven de trouw aan zijn beschermheer en dat hij de poging van Allende om van Chili een tweede Cuba te maken in de kiem heeft gesmoord.

Wie de zeventiger jaren als volwassene heeft meegemaakt weet nog dat het optreden van Pinochet niet op zich zelf stond. Ook in Argentinië en Uruguay greep het leger in. Dat gebeurde nadat de civiele vrede eerst door Tupamaros en Montoneros in een jarenlange stadsguerrilla was vernietigd. In die landen ging het ingrijpen met aanzienlijk meer geweld gepaard dan in Chili. Argentinië had geen erg democratische reputatie, maar Uruguay had dat eigenlijk wel. Het had geen leger van betekenis en was met Chili het toonbeeld geweest in Zuid Amerika van democratie en welvaart. Nergens waren de twintig procent armsten van de bevolking in Latijns Amerika minder arm dan juist in Uruguay en Chili. Dat de Tupamaros en Montoneros misdadigers waren, die met moorden, kidnappen, berovingen en chantage hun stalinistische doelen wilden bereiken, zult U niet vinden in de geschiedenisboekjes die in Emmeloord[1] worden gebruikt.
Maar wie er even moeite voor wil doen kan de feiten vinden.
De maatregelen die het bewind van Allende nam, de wetten die het in voorbereiding had, de chaos die in het land ontstond, het enthousiasme dat hij teweeg bracht in de achterbuurten van Santiago, het gaf iedereen die het meemaakte de overtuiging dat het land naar de afgrond werd geleid.
Ook de frequente bezoeken van Castro en zijn voorspellingen over de toekomst van Latijns Amerika lieten weinig twijfel bestaan over de richting die Allende gekozen had.
Dat Pinochet daar nog net op tijd een einde aan heeft was niet alleen voor Chili maar voor heel Zuid Amerika een godsend. De drie duizend doden die daarbij zijn gevallen vallen in het niet bij het aantal slachtoffers dat de aanhang van Che Guevara en Fidel Castro op andere plaatsen in Zuid Amerika heeft gemaakt. Die doden worden de generaal vergeven. Niet hier in Nederland maar wel in het Zuid Amerika waar hij vandaan komt. Hij heeft Chili democratie en de welvaart teruggegeven en met een minimum aan bloedvergieten. Hij heeft de oorlog die het land door Allende was opgedrongen gewonnen. Vergeleken met het optreden van de militairen in Uruguay en Argentinië was het Chileense optreden beschaafd en vergeleken met de communisten elders op het continent heel beschaafd.

Het is de gewoonte van schoolboekjes in Nederland om de geschiedenis te laten beginnen op een door de auteur geschikt geacht tijdstip. In Chili bijvoorbeeld met de coup van Pinochet. Dat zo’n coup niet uit de lucht komt vallen en dat men in Chili Allende op goede gronden voor de zetbaas hield van Castro en de Tupamaros wordt hier niet vermeld. Dat er op Cuba meer mensen in concentratiekampen zaten en gemarteld zijn dan in het zoveel grotere Chili treft U in geen Nederlands schoolboek aan. Dat de welvaart in Chili nu groter is dan ooit, dat Pinochet vrijwillig is afgetreden en de democratie heeft hersteld, dat Castro het nooit heeft aangedurfd om de mensen op Cuba zelf te laten beslissen over hun lot, dat hoort U niet in Emmeloord of Amsterdam.

De blinde afkeer die men in Nederland heeft voor Pinochet en de even blinde bewondering voor Allende is een gevolg van ideologische verkokering. Men durft de feiten niet onder ogen te zien en die zijn dat de ideologische bondgenoten van links Nederland elders in de wereld veel grotere schoften zijn dan Pinochet ooit is geweest.

[1] Een publicist in de Volkskrant vertelde hoe hij in zijn jeugd in Emmeloord de Allende en Pinochet jaren had beleefd, maar hij was kennelijk, net als de rest van de Nederlandse bevolking niet echt op de hoogte van de feiten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Zuid Amerika. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s