Groepscriminaliteit.

In de berichtgeving over de doodslag in Almere op die scheidsrechter, een paar jaar jaar geleden, vielen twee dingen op. Het eerste was dat de schuld voor het misdrijf uitsluitend bij de jeugdige verdachten werd gelegd en niet bij de club waar ze voor speelden. Wel weer voor een niet gering deel bij de KNVB, die tegen geweldpleging op de voetbalvelden strenger zou moeten optreden dan hij doet. Maar dus niet bij de vereniging Nieuw Sloten, al was die al een paar keer eerder bij soortgelijke incidenten betrokken geweest. Bij een rondvraag bij andere clubs bleek dat Nieuw Sloten een welverdiende reputatie heeft van geweldpleging tegen tegenstanders en arbitrage.
Het tweede opmerkelijk feit was dat niemand in eerste instantie vermeldde dat de daders Marokkanen waren en dat pas twee dagen later op een heel indirecte manier duidelijk werd voor vreemden dat het om Marokkanen moest gaan. Toen werden ouders van spelers en politici van de deelraad geïnterviewd, die allemaal Marokkaans bleken te zijn en die zeiden het allemaal heel verschrikkelijk te vinden voor de ouders van zulke jongens.
Amsterdammers denken bij het woord Nieuw Sloten meteen aan Nieuw West, aan het stadsdeel dus waar in meerderheid Marokkanen wonen. Maar dat woord viel niet in de pers. Wel werd op gemerkt dat het aantal nationaliteiten in de buurt legio was, maar voor de rest werd het woord allochtoon of Marokkaan vermeden, zo opvallend dat het eigenlijk, als uit het negatief van een foto, even duidelijk werd als wanneer men de waarheid met zo veel worden had vermeld.
Hieruit mag wel worden geconcludeerd dat niet alleen de overheid maar ook de pers erg ver gaat in het vermijden van alles wat criminaliteit associeert met etniciteiten en met name dus met Marokkanen.
Eigenlijk zou een club met een record van geweldpleging als Nieuw Sloten al lang uit de competities moeten zijn genomen. Dat dit niet gebeurt is geen toeval en de verwijten in de pers aan de KNVB in dit verband zijn nogal hypocriet. De voetbalbond doet hetzelfde als de gemeente en de media. Verreweg de meeste van de als gewelddadig bekend staande clubs hebben een meerderheid van allochtone spelers of in elk geval een substantieel aantal. Juist die clubs uitsluiten zou de integratie tegenwerken, denkt men. Opvallend was hoe dit argument door Toine Huys en de vertegenwoordiger van de KNVB niet gebruikt werd in dat bizarre interview over het voorval bij het tien uur nieuws. We menen kennelijk dat struisvogelpolitiek de integratie bevordert maar wat het doet is het omgekeerde.
We zouden man en paard horen te noemen in de publiciteit maar daarnaast ook veel meer moeten berichten over wel goed verlopende projecten in de sfeer van de integratie van buitenlanders. De opvatting dat goed nieuws geen nieuws zou zijn is in dit verband onjuist. Met ons zwijgen bevorderen we de tweedeling in de samenleving.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, geweld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s