Europa wordt te duur.

De € 240 miljard van de eerste twee bailout pakketten voor Griekenland zijn intussen verdwenen. Er moet meer komen of Griekenland gaat alsnog failliet. Nederland heeft intussen een bijdrage van € 25 miljard geleverd, een bedrag dat nog veel hoger gaat worden als de Grieken langer in de euro worden gehouden, en om te beginnen het 3e bailout pakket van voorlopig € 86 miljard wordt uitgekeerd.
In Duitsland hebben ze er intussen genoeg van en het IMF lijkt niet meer bereid om mee te gaan betalen. Voor andere zuidelijke landen als Italië, Spanje en Portugal is de Griekse kwestie omineus. Als de noordelijke landen er daadwerkelijk de brui aan geven, dan betekent dat het einde van de EU zoals we die tot nu toe gekend hebben. Dan is de euro een splijtzwam geworden in plaats van een bindmiddel en zullen we alles in het werk moeten stellen om er voor te zorgen dat de Europese vrede niet mee het slachtoffer gaat worden van een economische en politieke splitsing.
Een voordeel zou kunnen zijn dat Engeland zijn Brexit gaat heroverwegen, omdat bij een nieuwe vorm van samenwerking ook ongewenste immigratie een onderhandelbaar onderwerp zou kunnen worden.
Zoals bekend staat er in het Verdrag van Lissabon geen artikel dat de mogelijkheid biedt om aan een lidstaat, die niet aan haar verplichtingen voldoet, haar congé te geven. Dat dwingt de landen die de samenwerking niet langer aanvaardbaar vinden om zelf het lidmaatschap op te zeggen. In feite is dat een voordeel, omdat het de landen die uitstappen de gelegenheid geeft om een nieuwe vorm van samenwerking te zoeken die voor hun bevolking beter aanvaardbaar is. In Nederland hebben veel mensen genoeg van de EU, maar we zitten er aan vast zolang ons buurland Duitsland lid blijft. Het vertrek van Engeland heeft voor- en nadelen maar toch vooral nadelen en ook een economische scheiding tussen Vlaanderen en Nederland zou niet in ons voordeel werken. Een afsplitsing van het Noorden uit de bestaande EU zou alles bij elkaar genomen een vooruitgang kunnen blijken, zolang de buurlanden meedoen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.