Poetin en Trump.

Amerika en Rusland zijn qua bewapening vergelijkbaar, maar qua economie verder in geen enkel opzicht. Toen de Verenigde Staten een BNP hadden van 18.000 miljard dollar had Rusland er een van 1.400 miljard. Dat is minder dan een tiende.
Qua aantal inwoners zijn ze beter vergelijkbaar, maar ook daar is Amerika groter. De VS hadden 310.000.000 inwoners, Rusland 147.000.000. Minder dan de helft dus. Waar Rusland goed met de VS vergelijkbaar is, is op het punt van wetenschap en techniek. Hun industriële organisatie deugt van geen kanten, maar ze hebben wel de beste natuurkundigen van de wereld en dito technici.
Als de Russen proberen om vrede in Syrië te krijgen, dan is de belangrijkste reden dat ze zich de oorlog daar economisch niet meer kunnen permitteren.
Trump en Poetin hebben er beiden belang bij om de relaties te verbeteren. Economisch zou voor beide landen een nauwere samenwerking veel op kunnen leveren. Rusland zou erg veel baat hebben bij de vestiging van Amerikaanse bedrijven in het land en dat zou op zijn beurt een vooruitgang kunnen betekenen voor de Amerikaanse economie.
Als Trump zijn plannen waar maakt om Taiwan te erkennen als een autonome staat – stel dat Taiwan dat wil – dan betekent dat een deuk in de relaties met China, wat weer voor meer werkgelegenheid in het Amerikaanse Midden Westen en in Mexico zou kunnen leiden. Al die dingen die Trump de laatste tijd heeft gezegd en waar zo minachtend over wordt gesproken in Europa zijn daarom zo gek nog niet.
Het is waar dat Poetin bewezen heeft dat hij er niet voor terugdeinst om geweld te gebruiken als hij dat nodig vindt. Maar de Krim was vanouds Russisch en geen Oekraïens gebied. Ook het stuk Oost Oekraïne waar de Russen gewapend hebben ingegrepen is in ieder opzicht Russisch, behalve dan staatkundig. En het neerschieten van de MH 17 berustte op een vergissing. Het toestel werd voor een bommenwerper van de tegenstander gehouden.
Het Rusland van Poetin is gewelddadig en autocratisch maar het regime is populair in eigen land en Poetin is zeker een van de meest intelligente wereldleiders. Turkije is een NATO bondgenoot, maar ik zou liever met Poetin dan met Erdogan samenwerken. Erdogan is een islamist, net als de oliesjeiks in Saoedie Arabië en de Gulf states. Rusland beschikt over enorme energievoorraden. Samen met de tendens hier om olie en gas te gaan vervangen door wind en zonne-energie zou een samenwerking met Rusland voor Europa een mogelijkheid openen om van de energieafhankelijkheid van het Midden Oosten af te komen.

Wat die sancties betreft, die waren terecht, maar ze hebben nu lang genoeg geduurd. Daar kunnen we in het kader van onderhandelingen met Rusland best mee ophouden. Alles bij elkaar is de toenadering die Trump zoekt tot Rusland eigenlijk best een goed idee, ook voor Europa en zouden de mensen hier er wat beter over na moeten denken voor ze zulke uitgesproken standpunten innemen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.