Overheidsbeleid.

Vorig jaar ben ik een paar maanden lang dagelijks vanuit de Amsterdamse Plantage naar de andere kant van Amstelveen gereisd. Heen en terug is dat anderhalf uur in de metro en je ziet onderweg meer Amsterdammers en bewoners van Amstelveen van dichtbij dan je anders doet in jaren. Een paar dingen vielen mij daarbij op.
Zo heb ik bij mijn weten geen enkele Japanner gezien, van wie je toch hoort dat er veel in Amstelveen wonen. Dus, of ze wonen daar niet meer of ze reizen niet met het openbaar vervoer, anders kwam je ze die honderd keer dat je in zo’n korte tijd in die metro zit wel tegen. Ik denk eigenlijk dat ze alleen maar elkaar willen zien en daarbij in hun eigen Japanse auto’s vervoerd willen worden.
Wat ik wel gezien heb zijn heel veel andere allochtonen, niet alleen in Amsterdam maar ook in Amstelveen. Weinig Arabieren en weinig Afrikanen zoals in de Bijlmer. Die zaten eigenlijk alleen in de metro 51 tot aan het Amstelstation, maar verderop in Amstelveen zag je veel Hindoestanen en andere Aziatische mensen met een kleurtje. Ook zwarte mensen wel, maar van een andere soort dan uit de Bijlmer. Nederlandser als het ware.
Ik loop nogal eens door Amsterdam West en ik fiets ook regelmatig door de Bijlmer heen, omdat de exotische aanwinsten van ons land me interesseren. Wat mij in West en Zuid Oost altijd opvalt is dat die mensen daar in een andere wereld lijken te leven. Maar dat is niet zo in Amstelveen of in elk geval niet in de metro die er doorheen rijdt. Daar lijkt het allemaal heel geïntegreerd te zijn en dat is aardig om ook eens te zien.
Ik heb jaren geleden, toen mijn dochter nog in Chicago woonde daar ook wel eens een dergelijke metroreis gemaakt. Die ging dan van het centrum waar ik logeerde, naar Oak Park, even buiten Chicago om de huizen te zien die daar door Frank Lloyd Wright waren gebouwd. Dan kwam je eerst door een paar chique buurten in het centrum en verderop door een hele reeks armoewijken in het westelijk deel van de stad. Iedere buurt had daar zijn eigen metropassagiers. Ik heb dat drie keer gedaan en iedere keer was ik de enige blanke in mijn coupé als we door de zwarte buurten reden.
Zoiets heb je hier in Amsterdam Centrum, Zuid en Amstelveen dus niet. Integreren kan dus wel en het maakt de stad een stuk aardiger. Waarom dus ons stadsbestuur ooit heeft toegelaten dat er aparte etnische wijken ontstonden in de stad blijft voor mij een raadsel. Met het voorbeeld van Amerika voor ogen hadden we toch aan kunnen zien komen dat daar conflicten van zouden komen?
Er is geen alternatief voor integratie als je in een land wil wonen waar welvaart, vrede en veiligheid zijn. Die welvaart en die veiligheid zijn notabene de redenen waarom we zoveel immigranten hier hebben gekregen en dan is het toch sneu als we die aantrekkelijke kanten van onze samenleving op het spel zetten door dom overheidsbeleid.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.