De tas van Oprah Winfrey.

Oprah Winfrey kon ooit in een Zwitserse winkel de tas niet krijgen die ze hebben wilde. De verkoopster zag haar niet aan voor iemand die een tas van dertig duizend euro kopen kon. Of ze Oprah voor een crimineel hield of haar tegen een te dure impuls aankoop wilde beschermen, vertelt het verhaal niet. Wel dat de Amerikaanse TV ster zich erg gefopt voelde, iets wat je je goed kunt voorstellen.
Dit verhaal doet in de verte denken aan president Obama die naar aanleiding van de vrijspraak van een bewaker die een zwarte die hem aanviel had doodgeschoten, vertelde hoe hij in zijn jonge jaren regelmatig wantrouwend was bejegend alleen omdat hij zwart was.
Als ik journalist was had ik die Zwitserse verkoopster gevraagd of ze significante ervaringen had met zwarte klanten of dat ze voor haar opvallende gedrag alleen op horen zeggen afging. Maar haar werkgeefster, die waarschijnlijk vond dat er al voldoende schade was aangericht, liet haar niet in contact komen met de pers. Ze nam zelf het voortouw en zei dat het allemaal op een misverstand berustte. Ik denk dat niet en ik vind het bovendien iets waar ik als onderzoeker graag het naadje van de kous van had willen weten.
Discrimineren mensen botweg op grond van ras en huidskleur of doen ze persoonlijke ervaringen op die hun gedrag begrijpelijker maken? Dat lijkt mij een actueel probleem waar ik graag meer van zou willen weten.
We discrimineren in West Europa Roemenen, vooral omdat er veel zigeuners uit Roemenië komen en die zigeuners gemiddeld opvallend veel meer stelen dan de rest van de mensheid. Omdat we Roma en Sinti eigenlijk niet meer willen discrimineren, sinds zij in de tweede wereldoorlog hun eigen holocaust hebben meegemaakt, noemen we ze liever Roemenen. Maar nu voelen de andere Roemenen zich gediscrimineerd en terecht.
Persoonlijk denk ik dat de reguliere Roemeen reden heeft om zich te beklagen en dat overheden er goed aan zouden doen Roma en Sinti het leven in West Europa zo moeilijk mogelijk te maken, tot men in die kringen geleerd heeft dat vijandig gedrag t.a.v. andere mensen niet zonder gevolgen blijven kan.
Ik vind, met andere woorden, dat als er etniciteiten zijn die zich collectief opvallend slecht gedragen dat er best collectief op gereageerd kan worden, zonder dat de betrokkenen meteen reden hebben zich te beklagen. Ze kunnen zich ook van de eigen criminele groep distantiëren.
De Roma kunnen dat doen door te assimileren in het land waar ze zich gevestigd hebben en diefstal als reguliere bron van inkomsten te laten varen.
Ik meen dat de zittende president van de VS wel meer begrip op had kunnen brengen voor het gegeven dat de gewone mensen in zijn land uitkijken met zwarten die in Amerika een nog groter percentage van de criminaliteit voor hun rekening nemen dan de Marokkanen in Nederland.
Wel vind ik dat men blanke en Aziatische Amerikanen voor zou kunnen houden dat mensen over één kam scheren alleen op grond van hun huidskleur of de reputatie van hun afkomst niet aangaat. Zoals niet alle Roemenen zigeuners zijn, zijn niet alle zwarten Bantoe’s en niet alle Bantoe’s crimineel. Maar van de andere kant: Kofi Annan en Nelson Mandela zijn weer wel Bantoe’s, net als onze zwarte Surinamers. In Nederland hebben we opvallend veel meer last van Somaliërs dan van Surinamers, al zijn ze hieer met veel minder.
Somaliërs zijn de landgenoten van Hirsi Ali en ze zijn als regel slimmer dan andere Afrikanen; ook slimmer dan Europeanen als het daar om gaat. Niettemin, zolang ze niet integreren zijn ze als groep gewelddadig en crimineel.
Je mag er best rekening mee houden, als je ze Soedanezen en Somaliërs asiel wilt gaan geven, dat ze gewelddadiger zijn dan de gemiddelde asielzoeker. Etnische eigenschappen zijn reëel en om er rekening me te houden is verstandig. Je moet alleen individuen niet de dupe laten worden van hun afkomst. Alleen al daarom is integratie dure plicht en moeten we goed blijven vast houden aan het uitgangspunt dat integratie van twee kanten komen moet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, discriminatie en bureaucratie, maatschappelijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op De tas van Oprah Winfrey.

  1. Avander zegt:

    U besluit dit artikel met de zin: “”Alleen al daarom is integratie dure plicht en moeten we goed blijven vast houden aan het uitgangspunt dat integratie van twee kanten komen moet.””
    Wilt U zeggen dat ik Soedanezen en Somaliërs halverwege tegemoet moet treden zoals van hen verwacht mag worden dat ook nar mij te doen?

    Dat zal een mooi zooitje worden als we daar ook de Marrokanen, Turken, Malinezen en de vele andere immigranten daarbij gaan betrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.