Slordige kranten.

Kranten als de Volkskrant zijn sterk in het produceren van valse tegenstellingen. Een ervan is dat je volgens de VK voor of tegen de EU moet zijn, d.w.z. voor of tegen de Europese samenwerking.
Maar iemand kan heel goed tegen het circus in Brussel zijn en tegelijkertijd pal staan voor de Europese samenwerking. Wie de bestaande organisatie van de EU bekijkt komt eigenlijk snel tot de ontdekking dat het zo niet veel langer verder kan. Je kunt geen 28 of 27 lidstaten hebben, die allemaal overal in vertegenwoordigd moeten zijn en die alleen maar heel moeizaam tot gezamenlijke besluiten kunnen komen. Terwijl je toch aan de andere kant slagvaardigheid en efficiency verwacht in de samenwerking. Wie voor de Europese samenwerking is moet tegelijk wel voorstander zijn van ingrijpende veranderingen.
In Brussel zelf wil men eigenlijk dat de lidstaten zich opheffen zodat we een VS van Europa kunnen krijgen. Dat gaat niet gebeuren, want daarvoor zijn Europanen te veel aan hun eigen land gehecht. Vooral de vroegere communistische landen, die nog maar net onder een vreemd juk vandaan gekropen zijn, krijg je niet in een Europese federatie. Duitsland misschien, om historische redenen, maar Frankrijk en Nederland evenmin als de Oost Europese landen. Hoe langer ze die federale wensdroom in Brussel blijven koesteren wordt hoe langer het zal duren voor er positieve veranderingen kunnen komen. Eerst moet de commissie weg en het Europees parlement, met warhoofden als Verhofstadt en dan pas kan de zaak opnieuw op poten worden gezet.
Kranten als de Volkskrant en ook de NRC bevorderen de bestaande impasse. Zij steunen mensen als Verhofstadt en Cohn Bendit bij het verlammen van elke noodzakelijke ontwikkeling en ze dragen daardoor fors bij aan de Europese crisis.
Tegenstellingen creëren waar die niet zijn is niet de enige makke van het ochtendblad. Een jaar of wat geleden stond er met grote koppen op de voorpagina dat Yvo Opstelten, de e.t. minister voor veiligheid en justitie, de zaak voor de mal had gehouden. Die had inderdaad gezegd dat de deal tussen het OM en een drugsbaron, waar een maand eerder zo veel over te doen was geweest maar een à twee miljoen had betroffen. Ik denk dat die minister daarmee alleen de VK iets wijs heeft kunnen maken, want dat er vijf miljoen was witgewassen voor de drugsbaron zei diens advocaat toen ook al. Behalve de VK heeft toch denk ik niemand geloofd dat door rente op een rekening in Luxemburg in een paar jaar tijd van twee miljoen vijf miljoen kan worden gemaakt?
Als dat dan later voor de tweede keer en door een andere raadsman van dezelfde boef moet worden uitgelegd, dan wordt het tijd voor een andere financiële redactie bij de krant, denk je dan.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.