Rechtshulp en advocaten inkomens.

Als je 77 bent merk je dat je al een tijd weg bent uit het wereldje waarin je vroeger werkte. Walter Hendriksen, de opvolger van Loorbach als landelijk deken, schijnt nog net een jaar in de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten te hebben gezeten voor ik bij Houthoff Buruma vertrok. Maar met tuchtzaken had ik weinig van doen, dus dat ik hem daar niet van ken is niet zo raar. Hij komt van Van Doorn, een kantoor waar ik zakelijk nooit erg veel mee te maken had, maar waar toch nogal wat mensen zaten die ik kende. Een van mijn vele schoonzussen bijvoorbeeld en Pieter van Regteren Altena, die daar in mijn tijd de verzekeringszaken deed was uit ons kantoor afkomstig . Hendriksen stond in de krant naar aanleiding van een enquête die gehouden is onder advocaten over de kwaliteit van de rechtsstaat in Nederland.
De enquête is gehouden in opdracht van twee TV programma’s en bevatte kennelijk nogal wat leading questions. 99% Van de ondervraagden vond dat de kwaliteit van de rechtsstaat achteruit ging en dat dit het gevolg was van het beleid van de kabinetten Rutte. Met name dan van de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtshulp en van nalatigheid bij het verlichten van de te grote werkdruk op OM en rechterlijke macht. Ook vond men dat het kabinet zich te veel liet leiden door wat er leefde in de publiciteit, door wat men noemde ´de gevoelens van de samenleving´.
Dat de landelijk deken zo reageerde op besparingen op de gefinancierde rechtshulp is wel begrijpelijk. De invoering van de die rechtshulp heeft indertijd geleid tot het ontstaan van het fenomeen sociale advocaat. Die advocaten doen weinig anders dan de laag betaalden in de samenleving bijstaan op rekening van de overheid en het zijn er erg veel. Toen Paul van der Hoek indertijd landelijk deken was, heeft hij de briljante idee gehad om deze mensen in de orde op te nemen, tegen gereduceerde contributies en andere faciliteiten. Daardoor werd in een klap het gemiddelde inkomen van ordeleden een stuk lager dan voorheen en nam de druk van de overheid af om wat te doen aan de torenhoge tarieven van mij en mijn confrères. Tegenwoordig verdient men op de grote advocatenkantoren, zoals Van Doorn, een stuk meer dan bij de medische specialisten, maar dat was in mijn jonge jaren wel anders. Dat heeft de advocatuur aan Paul van der Hoek te danken en het past daarom zijn opvolger om de sociale advocatuur financieel in bescherming te nemen.
Dat is namelijk wat er hier gebeurt. De minister van justitie had ook de bedragen kunnen verlagen die per uur aan advocaten betaald worden voor hun pro deo werk of de grote kantoren weer kunnen dwingen om meer van dat werk te gaan doen, zoals we dat ook vroeger deden, maar beide reacties zouden ten laste zijn gegaan van het inkomen van de advocatuur als beroepsgroep.
De gefinancierde rechtshulp is er alleen voor de laagst betaalden en de categorie hardwerkende Nederlander die gemiddeld wordt betaald is van die rechtshulp verstoken. Die groep kan ook de tarieven van de reguliere advocaten niet betalen. Voor dat deel van de bevolking is de rechtsstaat, zoals die in de enquête wordt gedefinieerd al sinds de invoering van de gefinancierde rechtshulp een onbereikbaar ideaal geworden.
Gelukkig heeft het begrip rechtsstaat een wijdere betekenis dan in deze enquête, maar dat neemt niet weg dat de werkdruk van OM en rechterlijke macht inderdaad te hoog is en dat de rechtshulp beter georganiseerd zou kunnen worden. Daar had de deken het niet over en daar werden in de enquête ook geen vragen over gesteld, maar het is een onderwerp dat een publieke discussie zou verdienen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie, recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.