In Arabië is goed ook slecht.

Het Zuiden van Libanon, dat vroeger Fatah-land heette, is nu al weer jaren een bolwerk van Hezbollah. Hezbollah is een sjiitisch-islamistische organisatie. Zij is gericht op een samenleving volgens de regels van de Koran en de shia en staat met beide benen in de middeleeuwen. Zij beschouwt Israël als een smet en zal uit religieuze redenen alles doen om deze zionistische entiteit, zoals zij die noemt, uit de Dar al Islam te verwijderen.
Wanneer een organisatie uitsluitend op eigen voordeel is gericht, zoals de Mafia in Amerika of Sicilië, is haar reikwijdte beperkt. Wie niet tot de organisatie behoort, heeft er alleen nadeel van. Steun ontvangt zo’n organisatie alleen door de angst van de bevolking in het gebied waarbinnen ze opereert.
Hezbollah is uit op een samenleving die alle religieuze regels naleeft, ook de goede. Het goede wordt langs deze weg tot een middel gemaakt voor het bedrijven van het kwade, de vernietiging van Israël. Voor de met haat gevulde eigen aanhang is dat niet nodig, die vinden het doel zelf aantrekkelijk genoeg, maar bij anderen schept het een tolerantie voor de organisatie die anders achterwege zou blijven. Deze combinatie van middel en doel is in elk geval succesvol.
Dat maakt Hezbollah in ethisch opzicht misschien niet tot een slechter maar wel tot een veel gevaarlijker soort organisatie dan de Mafia. Zij ontvangt steun of tolerantie van geloofsgenoten en dankbaarheid voor de sociale zorg die onderdeel is van haar activiteiten. Zoals de nazi’s de werkloosheid en economische wanorde van de Weimar republiek vervingen door werkgelegenheid en sociale zekerheid en daarmee het volk achter zich kregen, zo krijgt ook Hezbollah steun voor het misdadige hoofddoel van haar programma. Iran dat een soortgelijk regime kent en over grote olie inkomsten beschikt steunt Hezbollah.
Syrië is in handen van een regime van Alawieten, een andere moslim minderheid. Zij steunen uit politieke overwegingen Hezbollah en hebben in vergelijk met de soennieten minder religieuze bezwaren tegen deze geloofsrichting.
De Libanese overheid is een wankel monsterverbond waar de Hezbollah deel van uitmaakt. Zij is niet bereid of in staat de steun van de buitenlandse mogendheden buiten de deur te houden of om zelf de Hezbollah milities te ontwapenen. Israël ligt in de vuurlinie en kon indertijd moeilijk anders dan zelf Zuid Libanon binnen trekken en daar het werk opknappen dat de Libanese regering en de internationale gemeenschap hadden laten liggen. Het kreeg vervolgens het vreemde verwijt dat het gebruik van geweld disproportioneel was geweest. Het was zeker een ramp voor de Libanese burgerbevolking, maar disproportioneel was het niet. Het aantal burgerslachtoffers is veel geringer geweest dan wanneer Israël bij zijn optreden alleen militaire overwegingen een rol had laten spelen.
De Hezbollah stelde haar raketten en geschut op in woonwijken, Zij schoot vanuit flatgebouwen en ziekenhuizen en gebruikte ambulances en brandweerauto’s voor het vervoer van wapens. Haar beschietingen waren niet gericht op militaire doelen maar op burgers. Dat de reactie op dit optreden relatief meer Libanese dan Israëlische burgers het leven heeft gekost is een feit, maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij Hezbollah en niet bij Israël.
De gevolgen voor Libanon zijn zwaarder geweest dan wanneer zij met behulp van Amerika of Europa zelf Hezbollah zouden hebben uitgeschakeld. Dat is de les die Israël de Arabieren wilde leren maar uit de herhaling naderhand tijdens de twee Gaza oorlogen kunt U afleiden dat men daar hardleers is.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.