Het gaat niet goed met Europa.

De lage rente politiek van de Europese centrale bank heeft niet best uitgepakt en de ergste gevolgen moeten nog komen. Iedere verhoging van de rente stort de zuidelijke eurolanden in een nieuwe recessie en een verlaging ter stimulering van de economie is niet langer mogelijk, het laagste punt is al bereikt. De opleving in de economie, die vooral in de noordelijke landen heeft plaats gevonden, stelt weinig voor. De werkloosheid in de Unie als geheel ligt rond de tien procent en de jeugdwerkloosheid steekt daar nog weer een eind boven uit. En de stagnatie waar we in verkeren duurt nu al sinds het begin van het nieuwe millennium.
Vanaf het begin van de Europese samenwerking in 1951 zijn geleidelijk aan steeds meer landen toegetreden. De Europese Commissie vindt kennelijk hoe meer hoe beter en noemt als belangrijkste voordeel van de uitbreiding van de EU de mogelijkheid om vrede, democratie, welvaart en stabiliteit in Europa te verspreiden. Toch heeft de wetenschap dat oorlog voeren een belemmering is om lid te worden van de EU Servië en Kosovo niet tegengehouden in hun onderlinge vijandelijkheden en is van democratie, stabiliteit en welvaart in de Balkan nog steeds nergens sprake. Tussen 1991 en 2001hebebn er in het voormalige Joegoslavië de volgende conflicten plaats gevonden
1991: Tiendaagse Oorlog in Slovenië
1991 – 1995: Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog
1992 – 1995: Bosnische Burgeroorlog
1992 – 1994: Kroatisch-Bosniakse Oorlog
1998 – 1999: Kosovaarse Oorlog
2001: 2001 opstand in de Republiek Macedonië.
Ook in Griekenland heeft na de tweede wereldoorlog een burgeroorlog plaats gevonden en zijn er gevechten geweest op het Tuks-Griekse eiland Cyprus
Griekenland is ooit toegelaten omdat men Hellas het symbool voor Europa vond en een Europa zonder Griekenland niet goed denkbaar zou zijn. Dat hebben we geweten. De deelname aan de EU en de euro heeft Griekenland aan de rand van de afgrond gebracht en de noordelijke lidstaten honderden miljarden euro ’s gekost. Daarbij kijkt men in de eerste plaats naar de staatsleningen maar de negatieve saldi in rekening courant van de Griekse bedrijven in het systeem target 2 zijn nog veel groter. Dat Griekenland stabiele instellingen zou hebben die de democratie, de rechtsstaat, de eerbiediging van de mensenrechten en respect voor minderheden zouden waarborgen is domweg niet het geval en hetzelfde geld voor de Balkan buurlanden. Je moet er niet aan denken hoe de EU en de eurozone er voor zouden staan als ook Turkije nog lid was van een van die twee organisaties.
Misschien dat men er zo langzamerhand in Brussel achter is dat het geen erg goed idee was om Turkije uit te nodigen onderhandelingen te beginnen die tot toetreding zouden kunnen leiden. In plaats van dat land bij Europa te betrekken zouden we er beter aan doen het uit de NATO te laten vertrekken en Europa economisch te beperken tot de noordelijke lidstaten, aan te vullen met België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Met de rest van aardrijkskundig Europa kunnen we dan verdragen sluiten afgestemd op ieders economische capaciteiten en overheidsorganisatie en dan komt er hopelijk ook weer ruimte voor groei op dit continent.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s