Frankrijk en Nederland.

Als je Hollande, Marine Le Pen en Macron met elkaar vergelijkt dan zal Macron misschien wel de minst slechte keus blijken zijn. Maar erg gelukkig met hun nieuwe leider kunnen de Fransen toch ook niet wezen. Hij heeft nauwelijks politieke ervaring, geen eigen politieke partij en de ideeën die hij in zijn eerste speech naar buiten bracht leken uit een middelbare school opstel te komen.
Persoonlijk heb ik meer met Marine Le Pen, maar dat Front National is natuurlijk een ramp. En verder heeft Le Pen in het buitenland net zo ‘n naam als Geert Wilders. Niemand wil iets met haar te maken hebben en voor Frankrijk zou dat een flinke handicap zijn.
Laat Macron zijn best maar doen en misschien is hij dan over vijf jaar wel een geschikte president en heeft Le Pen intussen haar partij gereorganiseerd en van naam veranderd. Europa kan niet zonder Frankrijk en Frankrijk kan op termijn niet zonder twee politieke bewegingen die beide in staat zijn om het land te regeren.
Gelukkig is de Franse overheid met afstand de beste van Europa en kan het land ook zonder ervaren politieke partij een tijd lang wel behoorlijk worden geregeerd.
Bij ons hier in Nederland hebben we een flink aantal uitstekende bedrijven, maar een overheid die niet in de schaduw kan staan van de Franse. Het talent geeft hier de voorkeur aan de commercialiteit. We vinden dat kennelijk een prettiger manier van leven. Ambtenarij is van nature hiërarchisch en Hollanders zijn liever eigen baas.
Frankrijk en Nederland zijn binnen Europa in politieke zin twee uitersten, maar hebben op een of andere manier altijd heel redelijk met elkaar overweg gekund. Ook Macron en Rutte kunnen met elkaar door een deur, dat kun je zien.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s