Discriminatie.

M. van Niekerk maakte in Nederland een onderscheid tussen Creoolse en Hindoestaanse groepen. ‘De eerste groep gaat relatief veel met Nederlanders om, maar lang niet allen slagen er in een reguliere loopbaan te ontwikkelen. Veel Creoolse jongemannen neigen ertoe in reactie op uitsluiting overlevingsstrategieën te ontwikkelen waardoor ze in de marge van de samenleving belanden’.
Wat van Niekerk met overlevingsstrategieën in de marge van de samenleving bedoelt is het kiezen van een criminele loopbaan. Het is opvallend dat de Surinamers in de criminele statistieken beter scoren dan de Antillianen, maar dat dit verschil verdwijnt als men de vergelijking met de Surinaams groep beperkt tot mannelijke Creolen in de leeftijd van twaalf tot vijf en dertig. Hindoestanen uit Suriname scoren niet slechter dan Nederlanders en veel beter dan moslims. Maar dat doen ze op het Indische subcontinent ook. Van Niekerk zou eens een vergelijkende studie moeten maken van de verschillen in criminaliteit tussen India en Pakistan of tussen het Indische Bengalen en Bangla Desh. Soortgelijke studies zouden te maken zijn op de Molukken en in Nigeria, overal waar moslims en andersgelovigen samenleven, die voorouders met ze delen.
De problemen hebben we hier met Afro-Europeanen en met moslims. Chinezen en Hindoestanen blijven wel aparte groepen vormen in de samenleving maar die houden er vergelijkbare normen en waarden op na als autochtonen.
Het is met de moslims als indertijd met radicaal links in Duitsland. Al die dominees en onderwijzers zaten zelf niet in de Rote Armee Fraktion van Baader en Meinhof, maar de moordaanslagen hielden pas op toen de morele steun die dat deel van de bevolking aan de extremisten gaf werd ingetrokken.
Iemand wees erop dat de weigering van Amerikaanse blanken om in de zelfde buurten als zwarten te wonen tot een extreme vorm van segregatie heeft geleid.
Die uitspraak is met permissie echte onzin. Mijn dochter leeft met haar gezin in Amerika en woonde jaren naast een zwarte familie waarvan de man majoor was in het Amerikaanse leger. Die verhouding was uitstekend. Rassendiscriminatie is iets uit de tijd van Martin Luther King. Maar wie wil er vrijwillig naast crackgebruikers wonen in buurten waar de criminaliteit de pan uit rijst? Als men meent dat ook het mijden van criminelen al een vorm van verboden discriminatie is, houdt iedere zinnige discussie op.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in discriminatie en bureaucratie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s