De EU kan beter.

De EU zou veel populairder zijn in de lidstaten als men zich in Brussel bezig zou houden met problemen die de afzonderlijke landen zelf niet op kunnen lossen. Die zijn er genoeg.
Europa is één markt of is in elk geval op weg om een gemeenschappelijke markt te worden. Dan heb je een overheid nodig die concurrentie verstoringen tegen gaat. Ik vind dat we daar beter een aparte concurrentie autoriteit voor zouden kunnen hebben, zoiets als de Nederlandse NMA, maar vast staat dat zoiets in een gemeenschappelijke markt nodig is en dat Brussel er de laatste tien jaar te weinig aan gedaan heeft.
Van een eenvormig belastingsysteem kan geen sprake zijn zolang de belasting inning in de diverse landen zo verschilt, maar goed te controleren kostprijsverhogende belastingen, zoals omzetbelasting en accijnzen zouden best overal hetzelfde kunnen zijn. Niet alleen qua systeem maar ook wat de tarieven aangaat. Voor de concurrentieverhoudingen en voor de papierwinkel aan de grenzen zou dat veel kunnen schelen.
Een eenvormig civiel procesrecht en handelsrecht zou de gemeenschappelijk markt bevorderen, vooral als het Hof in Luxemburg als Hof van cassatie zou dienen voor alle civiele procedures die de gemeenschappelijke markt betreffen.
De problematiek van de integratie van vluchtelingen is grensoverschrijdend, al hebben niet alle Europese landen er op dezelfde manier mee te maken. Een integratie autoriteit zou een grote hulp zijn voor alle landen die wel met deze problematiek te maken hebben, zowel de landen waar vluchtelingen en economische migranten zich aanmelden, als de landen waar ze naar toe willen.
Er is nog een reeks andere problemen, vaak van nogal technische aard, waar Europese samenwerking de economische groei en de saamhorigheid zou kunnen bevorderen. Maar bij geen ervan lijkt het nodig te zijn dat er een Commissie en een Parlement is dat op die organen controle houdt.
Daar zijn de raden van ministers en regeringsleiders veel beter toe in staat en dat zou het democratische gehalte van de samenwerking verhogen. Democratie is een eigenschap van de lidstaten, waar regeringen verantwoording afleggen aan hun bevolking maar niet van Brussel. Aparte Europese instellingen met een enkel duidelijk geformuleerd doel, bemand met deskundigen, bijgestaan door Europese ambtenaren en gevestigd in plaatsen waar dat gezien de taakuitvoering voor de hand zou liggen, dat zou de basis van de Europese samenwerking horen te zijn.
Daarvoor is het nodig dat we als Europa afscheid nemen van Brussel. Voor België zou dat het voordeel hebben dat die oude Brabantse stad weer kan fungeren als het draaipunt voor Vlaams en Franstalig België. Daar kan men dan weer alle aandacht besteden aan het bij elkaar houden van het Belgische koninkrijk. Als hoofdstad van Europa is het geen succes geworden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.