Lol hebben in wiskunde, daar gaat het om.

Wie wiskunde niet begrijpt vindt het meteen ook een vervelend vak. Ook in de simpeler vormen van wiskunde heeft men dan geen aardigheid en wie later in zijn universitaire studie wiskunde nodig heeft, zoals sociologen en economen, bakt er meteen niets meer van. Het wiskundeonderwijs op middelbare scholen zou kunnen worden verbeterd door twee verschillende soorten maatregelen:
1. Keuzes tussen de verschillende pakketten worden pas in het tweede deel van de opleiding gemaakt en een voldoende voor wiskunde is niet meer een conditio sine qua non voor een einddiploma. Als leerlingen niet meer bang hoeven te zijn voor een onvoldoende krijgen ze er meteen meer aardigheid in en dat is een voorwaarde voor goed wiskunde onderwijs.
2. Studenten aan de bètafaculteiten op de universiteit zouden partiële kwijtschelding van hun studieschuld moeten kunnen krijgen voor het geven van individuele bijles op de eerste drie klassen van de middelbare scholen.
Het verschil in aanleg blijft natuurlijk bestaan en dus ook het nut van een onderscheid tussen alpha en bèta, maar de keuze kan pas zinnig worden gemaakt als men de grondbeginselen van de wiskunde grondig onder de knie heeft gekregen.
Ik had op de lagere school een vriendje met een oudere broer die toen al op de middelbare school zat. Die heeft ons twee de grondbeginselen van de algebra bijgebracht en ik herinner me nog heel goed het moment waarop ik als negenjarige opeens begreep dat die letters in algebra de eigenschappen van getallen betroffen die ze met elkaar gemeen hadden. Dat je voor a en b in de formule voor het kwadraat van a plus b willekeurige getallen in kon vullen en dat voor al die getallen de formule klopte. Prachtig vond ik dat en ik heb het die zelfde avond nog aan mijn grootvader uitgelegd, maar die was architect en wist het al.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s