Antal Doráti.

De Hongaren horen tot de meest begaafde volken van Europa. Het aantal musici, wiskundigen en andere genieën die zij hebben voortgebracht wordt in verhouding tot de omvang van hun bevolking waarschijnlijk alleen overtroffen door de joden en de oude Grieken.
De dirigent Antal Dorati was geen supergenie, maar wel een musicus van hogere kwaliteit dan wij in Nederland in onze generatie hebben meegemaakt. Beter bijvoorbeeld dan Jaap van Zweden. Hij staat bekend als degene die indertijd alle Haydn symfonieën op de plaat heeft gezet en verder als een muzikale alleseter. Hij kende het hele Franse en het Amerikaanse repertoire, voelde zich thuis bij Schönberg en andere modernen, dirigeerde Wagner en Richard Strauss en verder alles wat hij muzikaal verder interessant vond. Dat was veel. Een discografie van Antal Doráti zou een goede weergaven zijn van het muziekleven in Europa in de twintigste eeuw.
Het aardige van de Hongaarse[1] volksmuziek zijn de bijzondere ritmes die er in voorkomen. Dorati had daar een goed oor voor en dat maakt hem tot een uitstekend dirigent van Bartok, maar ook bijvoorbeeld van Johann (Schani) Strauss. Die klinkt onder zijn handen veel interessanter dan de ballroommuziek die er meestal van gemaakt wordt. Wagner speelt hij mysterieus en prachtig van klank, precies zoals het hoort. Der Fliegende Holländer bijvoorbeeld heeft dat nodig. Alleen zijn landgenoot Solti doet het net zo beschaafd. En die Haydn reputatie is er niet voor niets, die symfonieën speelt hij werkelijk prachtig, het is alleen jammer dat het er te veel zijn.

[1] Het Hongarije van vóór de wereldoorlog was veel groter dan het tegenwoordige, en had veel meer niet-Hongaarse invloeden, van onder meer de Roemenen en Zigeuners.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.