Wilders gedoogt

Waarom Rutte bij de vorige kabinetsonderhandelingen GroenLinks wilde betrekken is voor een normaal mens een raadsel. Rutte wordt kennelijk niet gehinderd door politieke principes. Hij kan met iedereen regeren, zoals hij bij de vorming van zijn eerdere kabinetten al heeft bewezen.
Wat hij en veel andere politici in Den Haag niet in de gaten lijken te hebben is dat de meeste mensen bij parlementsverkiezingen niet voor maar tegen een partij stemmen. Tot nu toe stemden mensen op de VVD als ze perse geen SP, Groen Links of andere extreem linkse partij wilden hebben. Die mensen staan nu in de kou en gaan ooit helemaal niet meer stemmen. Tenzij het christenen zijn, want dan hebben ze nog het CDA.
Je kunt je over Rutte beklagen en terecht dus, maar andere beginselloze partijen als D’ 66, Denk en 50 plus zijn eigenlijk geen haar beter. Politiek is een spel voor grote mensen in Den Haag en wat het land van zijn overheid verwacht dat vind men daar niet relevant.
De Volkskrant interpreteerde indertijd de informatieopdracht aan Uri Rosenthal als een poging om Wilders buiten het kabinet te houden. De krant gaf een reeks argumenten waarom dat beter zou zijn.
Het niet genoemde argument was de eigen voorkeur van de krant voor een dubbelpaars kabinet: PvdA, Groen Links, D66 en VVD. Dat kabinet had deze zelfde Mark Rutte vóór de verkiezingen erg onwaarschijnlijk genoemd en de PVV uitsluiten had hij ondanks de druk van alle kanten geweigerd. Als Rutte met het advies van de Volkskrant was meegegaan dan had hij een herhaling van zijn overwinning bij de Statenverkiezingen wel kunnen vergeten. Al helemaal onwaarschijnlijk was een succes bij nieuwe verkiezingen geweest als het Volkskrantkabinet snel zou zijn gesneuveld, wat in het licht van de te voeren controversiële economische politiek nogal waarschijnlijk zou zijn geweest.
Nederland had ook in 2010 een Rijksbegroting nodig voor het volgende jaar waarin knopen werden doorgehakt. De recessie was al in volle gang en die liet geen ruimte voor verder uitstel. Een kabinet dat op steun in de Kamer en – nog belangrijker – bij de kiezers kon rekenen was kennelijk in 2010 een kabinet waarin zowel geen PVV als geen echte linkse partijen zaten. Met andere woorden alleen een extraparlementair kabinet van gezaghebbende personen van rechtse signatuur zou eigenlijk voldoende stabiel zijn geweest voor het moment.
In het voorjaar van 2011 waren er Statenverkiezingen. Daarna hadden we geweten we hoe de kaarten lagen en had er een parlementair kabinet kunnen worden gevormd voor de volgende drie jaar. Zo’n extraparlementair interim kabinet had er snel kunnen zijn als Rutte, Wilders en Verhagen bij elkaar waren gaan zitten met hun lijstjes van wensen en zij hun tegenstrijdige programmapunten even achter de hand houden voor gebruik in het volgende voorjaar.

Natuurlijk was er dan ook nog de mogelijkheid geweest van de vorming van een Kunduz coalitie als alternatief voor een gedoogkabinet. Maar ik denk niet dat Verhagen en Rutte toen al in de gaten hadden hoe links in feite de opstelling van de PVV in het gedoogoverleg zou zijn.
Waarom Wilders toen in het Catshuisoverleg politieke harakiri heeft gepleegd blijft trouwens nog steeds een raadsel. Bij mijn weten is er nog geen krant of ander medium geweest dat op die zaak licht heeft kunnen werpen. De argumenten die Wilders zelf daarvoor heeft getwitterd of uitgesproken zijn geen van alle erg overtuigend.
Zou het kunnen zijn dat hij genoeg heeft van het leven onder een continue doodsbedreiging en deze vorm van uittreden uit de politiek als het meest werkzaam zag?

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.