Wilders wel en Samsom niet.

Wilders wilde indertijd dat als hij vervolgd werd voor zijn anti Marokkanen uitspraak bij de gemeenteraadsverkiezingen, het OM Samsom ook hoorde te vervolgen. Die had zich in nog veel beledigender termen uitgelaten over die bevolkingsgroep.
Had Wilders of de PVV een direct belang bij een vervolging van de PvdA en haar leiders? Het Hof meende van niet en dat zit hem in het woordje ‘direct’. De negatieve uitspraken over Marokkanen van de PvdA hebben Wilders niet benadeeld of beledigd. Hij heeft wel een indirect belang, want waarom zou men hem vervolgen wegens het beledigen van Marokkanen als het O.M. dat bij de PvdA en haar leiding niet doet?
Ik denk dat het verschil zit in Wilders wens om van de Marokkanen in dit land af te komen, of in elk geval van het grote segment uit hun gemeenschap dat zich op een of andere manier asociaal gedraagt. De PvdA ziet de Marokkanen als minderbedeelden en daarom als doelgroep voor haar politieke bemoeienissen. In die context waren hun uitspraken misschien wel beledigend, maar voelden de Marokkanen zich er minder door bedreigd.
Die wens van Wilders om hier minder Marokkanen te hebben is onderdeel van zijn politieke programma en dat programma wordt door de Nederlandse elite, waar het gerechtshof zich toe rekent, van de hand gewezen. Men staat daar, net als in de rest van progressief Nederland, pal achter de PvdA in dit opzicht.
Dat het niet democratisch is om een politieke tegenstander door middel van strafdreigingen het zwijgen op te leggen, lijkt me evident. Beledigen mag een wat onduidelijk begrip zijn, dat Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen geen onvertogen woord gesproken heeft is zeker. Het is zijn goede recht om minder Marokkanen in Nederland te willen. En als politicus heeft hij het recht om die mening in het openbaar tot uiting te brengen, zolang hij zich maar niet onnodig kwetsend uitdrukt.
Het lijkt me ook duidelijk dat niemand anders die iets dergelijks in het openbaar zou hebben gezegd daarvoor vervolgd zou zijn, alleen Wilders. Het kwetsende zit hem met andere woorden niet in de gebruikte woorden maar in de persoon van Wilders en het lijkt me niet dat het Nederlandse strafrecht de ruimte biedt om iemand om die reden te veroordelen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s