Het loon van de angst van Georges Arnaud.

Het boek gaat over een transport van nitroglycerine van de kust naar een mijn ergens in de buurt van Las Piedras, een stadje in het midden van Centraal-Amerika.
Er staat een oliebron in brand en de oliemaatschappij mag van de vakbond haar eigen mensen niet inzetten bij het vervoer van de springstof die nodig is om het vuur te doven. Vier geselecteerde desperate chauffeurs, of eigenlijk drie en een invaller, worden tegen een hoge beloning bereid gevonden het levensgevaarlijke werk te verrichten. Dan gaan de twee vrachtauto’s over bergachtige en onverharde wegen, die ook zonder d springstof in de laadbak al levensgevaarlijk zijn. Ter spreiding van het risico houden de twee auto’ s behoorlijke afstand. Ze rijden stevig door want dat is de afspraak; de oliebron brandt en er is haast. Onderweg gebeurt er van alles. Rovers, bruggen die aan touwtjes hangen waar je over heen moet met harde wind, rivieren zonder brug waar je door heen moet en waar je obstakels in aantreft onder water; je kunt het niet verzinnen of de rijders komen het tegen. Er is er uiteindelijk maar een die overleeft en de reddende springstof aflevert en dan valt hij om en slaapt vier en twintig uur.
Prachtig boek en ook de film die ernaar gemaakt is, was goed. Le salaire de la peur is ook een passende titel, maar eigenlijk is de Nederlandse vertaling nog beter. Het loon van de angst roept meer op dan le salaire de la peur en dat zal wel de reden zijn dat die titel zo is blijven hangen bij wie het boek gelezen of de film gezien heeft.
En dat zal ook wel de reden zijn waarom Ian Buruma een bundel tamelijk middelmatige essays over de naoorlogse schuldverwerking in Japan en Oost en West Duitsland de titel Het Loon van de Schuld heeft meegegeven. Maar die titel is plagiaat en bovendien zo mooi niet als het origineel. Dat had hij dus beter niet kunnen doen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in literatuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.