Gemeentelijke corruptie.

Westervoort is een gemeente in de Achterhoek, vlak boven Arnhem. Het telt 15.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 7,85 km. Jos Geukers was er ooit burgemeester en trok er wachtgeld.
Hij schreef een stuk in de NRC over de politicus Jos van Rey, die vervolgd werd omdat hij als wethouder informatie uit een vertrouwenscommissie had doorgespeeld aan iemand die solliciteerde als burgemeester in zijn gemeente. Van Rey zei tijdens de strafzitting dat dit soort dingen wel vaker gebeurde. Geukers vond dat niet zo was. ‘Uit eigen ervaring weet ik dat in het overgrote deel van de vertrouwenscommissies bijzonder gewetensvol wordt omgegaan met de wettelijke geheimhoudingsplicht’, zei Geukers.
Het aantal gemeenten in Nederland bedraagt 390. Geukers heeft precies in één gemeente in een vertrouwenscommissie gezeten, te weten in Westervoort. Zijn eigen ervaring is dus nogal beperkt. Hij is ooit jurist geweest bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het is mogelijk dat hij daar van een aantal gemeenten heeft vernomen dat er bij hen nooit vanuit vertrouwenscommissies wordt gelekt, maar zoiets zou ik geen eigen ervaring willen noemen. Juist de meest gewetensvolle vertegenwoordigers van gemeenten zullen over dit soort zaken hun mond houden, dus deze informatie uit de tweede hand is niet noodzakelijk betrouwbaar of representatief..
Geukers noemde een paar voorbeelden van mensen die veroordeeld zijn voor het schenden van vertrouwensplicht, te weten deze Van Rey uit Roermond en dan nog iemand uit de Stichtse Vecht. ‘Het is dus niet waar’, vervolgt hij dan, ’dat iedereen het doet’.
Dat dus mag hij weglaten want dat volgt niet uit zijn redenering. Insiders beweren dat er in 30% van de benoemingen gelekt wordt [1] en dat er maar hoogst zelden vervolgd wordt, omdat het O.M wel wat beters te doen heeft.
Geukers vergelijkt in zijn stukje het lekken met het rijden door rood licht. Dat gebeurt ook veel, maar dat betekent nog niet dat het mag en dat je dan niet strafbaar zou zijn.
Hij vindt dat door het zonnekoning gedrag van Van Rey diens normbesef is gaan vervagen, met als kennelijk gevolg dat hij een strafproces naar aanleiding van een telefoontje over een burgemeestersbenoeming wat overdreven vond.
Ik ben geen burgemeester. Nooit geweest ook en ik trek geen wachtgeld. Maar ik kan als burger van dit land en advocaat wel constateren dat ik niet vaak een strafvervolging ben tegen gekomen die zo weinig om het lijf had als die van Van Rey.

[1] zie bijvoorbeeld http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/opinie/columns/is-rob-bats-een-crimineel.9471530.lynkx

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.