De Kanter en Dekker, longartsen.

Het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk is bekend is vanwege zijn brandwondencentrum. Maar het herbergt ook een vrouwelijke longarts, Pauline Dekker, die samen met haar collega De Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek meent dat ze het roken in Nederland kan bestrijden door te foeteren op mensen die met de sigarettenindustrie, hoe vaag ook, in verband kunnen worden gebracht.
Onder de mensen die openlijk verwijten werden gemaakt bevond zich de minister van Volksgezondheid Edith Schippers, die gelukkig flink van zich af beet.
Je kunt onmogelijk één minister verantwoordelijk houden voor het floreren van een hele industrie die al meer dan honderd jaar bestaat. De persoonlijke aanvallen van De Kanter en Dekker op Edith Schippers en Lodewijk Asscher zijn niet alleen niet effectief, het is ethisch niet in de haak wat ze doen. Dat de media dat zo maar lieten lopen bewijst hoe bang men daar is voor de anti-tabakslobby.
Niet dat de dames ongelijk hebben dat sigaretten een gevaar zijn voor de volksgezondheid, een veel groter gevaar dan bijvoorbeeld asbest. Ik ben met ze van mening dat het roken van sigaretten bestreden moet worden maar de manier waarop ze dat doen door mensen te demoniseren is behoorlijk schandelijk en het helpt bovendien niets.
Wat zou kunnen werken en waar ze ook de aandacht voor gevraagd hebben, moet ik ze nageven, is het beperken van het aantal verkooppunten van tabak. Frankrijk heeft nog steeds een tabaksregie, waardoor daar de grip op de verkoop veel sterker is dan bij ons. Een herinvoering daarvan zou zeker een stap vooruit zijn. Wanneer sigaretten niet meer verkrijgbaar zouden zijn in de supermarkt en in de benzinestations zou het roken beslist verder afnemen en dat zou de overheid dus horen te overwegen.
Een streven om op termijn de productie en verkoop van sigaretten in Europa helemaal onmogelijk te maken zou op behoorlijke politieke steun kunnen rekenen. Al zou ook de weerstand ertegen niet onderschat moeten worden. Veel mensen zien er een betutteling in waar ze niet van gediend zijn en ook voor dat standpunt is iets te zeggen. Maar dat is tenminste een redelijke aanpak en of zij lukt of niet is een kwestie van politieke strijd, zoals dat hoort. De persoonlijke aanvallen op mensen die direct of indirect met de industrie te maken hebben slaan nergens op.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in ethiek, Gezondheid en welzijn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.