Kooistra.

Kooistra was in zijn tijd een van de grootse horeca exploitanten van Amsterdam en in de noordelijke steden Groningen en Leeuwarden.
Zijn horecabedrijven boekten al in 2002 een omzet van 65 miljoen. Hij bezat in 2010 naar eigen zeggen 85 horecazaken, waarvan de meeste in Groningen en Amsterdam. In Amsterdam was hij de eigenaar van de zes bekendste homozaken in de Reguliersdwarsstraat. Daarnaast van de café ‘s Cox, Keyzer, de Oesterbar, Hoppe, Luxembourg, Dante, Dantzig, Heineken Hoek en The Three Sisters. Hij kwam begin 2004 in opspraak toen het beroemde restaurant De Oesterbar failliet ging. Het personeel deed aangifte van bedrieglijke bankbreuk. Enkele weken eerder was op last van burgemeester Job Cohen van Amsterdam een onderzoek gestart naar de praktijken van Kooistra.
Burgemeester Cohen wekte de indruk dat hij Kooistra bij uitstek een voorbeeld vond van de onderwereld die zich in Amsterdam van veel onroerend goed had meester gemaakt. Ik denk dat Kooistra eerder een voorbeeld was van een speculant die een methode gevonden had waarvan hij dacht dat hij ermee binnen de mazen van de wet kon blijven.
Het is geen geheim dat de Amsterdamse regelgeving en die van de Rijksoverheid het voor exploitanten van panden in de binnenstad moeilijk maakt om hun onroerend goed op een normale wijze winstgevend te exploiteren. De onderwereld die over andere dan wettelijke methoden beschikt om schulden te innen, monumenten te beheren en huurders te dwingen om hun afspraken na te komen, verkeert in betere omstandigheden om er geld mee te verdienen en bovendien is onroerend goed een onuitputtelijke bron voor het witten van zwart geld. Panden worden voor een deel met zwart geld gekocht, met zwart geld en illegale arbeid opgeknapt en onderhouden en de huren en pachten zijn ten dele zwart. Zo houdt het circuit zich zelf in stand.
Wat Kooistra deed was iets anders. Hij kocht panden met goed lopende zaken erin op en verpachtte ze voor percentages van de omzet die ver lagen boven wat in de horeca gebruikelijk is. Dertig procent van de omzet is te veel om een marge over te laten waarmee de horecagelegenheden rendabel zijn te exploiteren, hoe succesvol zij voor die tijd ook waren. Hij zorgde dat hij zijn pacht bij voorrang betaald kreeg, de schulden aan andere crediteuren, waaronder het personeel en de fiscus liepen op en als regel ging de pachter dan failliet.
Op zich ligt de schuld dan ook bij de pachter. Die zou zich goed moeten laten voorlichten en dan weten dat de methode Kooistra niet kan. Hij zou er niet aan moeten beginnen of moeten stoppen zodra hij merkt dat de exploitatie niet kloppend is te krijgen. Juist voor café ’s als Hoppe en restaurants als de Oesterbar zijn er altijd wel sukkels te vinden die menen dat bomen doorgroeien tot in de hemel. Zulke mensen zijn op zich niet de beste exploitanten van horecabedrijven, maar mocht het een keer iemand lukken om met een geweldige krachtsinspanning de zaak draaiende te houden, dan was dat natuurlijk meegenomen. De dertig procent bleef dan langer stromen en daar had Kooistra geen bezwaar tegen. Ging de zaak failliet, dan bleef het onroerend goed buiten het faillissement en ging Kooistra gewoon door. De formule is in het Noorden, in Groningen en Leeuwarden bedacht en uitgeprobeerd en na gebleken succes in Amsterdam toegepast.
Zij dreigde ten onder te gaan aan haar eigen succes. Er waren per saldo onvoldoende sukkels en Kooistra heeft een aantal malen dezelfde ploegen pachters ingezet via gelijknamige BV ‘s om als katvanger te dienen voor zijn pachttruc. Waarschijnlijk is de herhaling wel zo vaak gebeurd dat die overtuigend en wettig bewijs oplevert van boos opzet van listige kunstgrepen en kon Kooistra op die grond de kast in. Dat heeft hij voorkomen door tijdig zelfmoord te plegen.
Zijn methode was zeker wel een voorbeeld van criminele exploitatie van panden in onze binnenstad, maar niet echt van de manier waarop die als regel plaats vindt in de onderwereld.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s