Israël in de Syrische burgeroorlog.

Dat de Israëlische aanval op een konvooi wapens op weg aar de terroristen van Hezbollah een flinke escalatie zou betekenen van het conflict in Syrië, zoals hier gezegd werd,betwijfel ik. Dat Syrië Israël zal aanvallen zolang dat land zich met haar eigen zaken bemoeit is al even onwaarschijnlijk. Maar wapenleveranties aan Hezbollah is iets dat Israël q.q. aangaat.
Ook de aanval op een onderzoekscentrum voor chemische wapens bij Damascus moet tegen die achtergrond worden gezien. Syrië en Israël hebben een gemeenschappelijk belang bij het uitschakelen van de opstandige Soennieten. Maar het regime Assad heeft voorlopig een nog groter belang bij het onderhouden van de betrekkingen met Iran en haar protegé Hezbollah. Dat Israël wil voorkomen dat chemische wapens in handen van de rebellen vallen, ook als daarvoor acties moeten worden ondernomen in Syrië, is begrijpelijk. Misschien dat de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken daar meer begrip voor heeft dan zijn voorgangers. De eerdere Amerikaanse wapensteun aan de opstandelingen heeft de situatie in het Midden Oosten, die toch als zo labiel was, nog warriger en gevaarlijker gemaakt. De nieuwe Egyptische regering heeft onder zware Amerikaanse druk wel bemiddeld in de mini oorlog tussen Israël en Hamas, maar erg gerust op de houding van Egypte kan Israël niet zijn.
Gelukkig dat het leger de macht weer in handen nam in Egypte en dat de VS begrepen dat rust en het minimum van een rechtsstaat voor Egypte belangrijk zijn dan een democratisch gekozen regering. Belangrijker in elk geval dan een regime van moslimfanatici dat met steun van het minst ontwikkelde deel van de bevolking iedere vooruitgang in Egypte tegenhoudt en de vrede in de regio bedreigt.
Israël aan de andere kant doet er goed aan zich zo weinig mogelijk te bemoeien met haar buren, maar er op toe te blijven zien dat de terroristen hun handen af houden van wapens die de wereldvrede bedreigen kunnen. Dat belang heeft het land gemeen met Amerika en Europa en het zou goed zijn als men zich daar Washington, Berlijn en Londen wat meer zorgen over zou maken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.