Obama en Netanyahu.

Israël heeft de geheime onderhandelingen tussen de VS en Iran over het Iraanse atoomprogramma afgeluisterd. Dat is ontdekt doordat de Amerikaanse geheime dienst op zijn beurt Israëlische diplomaten afgeluisterd heeft. Een en ander zou de verhoudingen tussen Amerika en Israël geen goed gedaan hebben, meent de Volkskrant[1]. Netanyahu heeft er aanleiding in gezien om in te gaan op de uitnodiging van de Republikeinen om een speech te houden voor het Amerikaanse congres zonder daarover de Amerikaanse regering te raadplegen. Dat geeft wel aan hoe boos hij moet zijn geweest. In de Israëlische verkiezingscampagne is hij de Amerikaanse president nog eens extra op de tenen gaan staan door de tweestaten oplossing van het Palestijnse probleem van de hand te wijzen en door over de Israëlische Palestijnen te spreken als over een vijfde colonne.
Ik denk dat als er op dat moment presidentsverkiezingen in de VS zouden zijn gehouden en Netanyahu en Obama waren de twee kandidaten dat Netanyahu gekozen was. Dat met andere woorden het Amerikaanse volk Obama deze ruzie meer kwalijk neemt dan aan Netanyahu.
Israël had groot belang bij de onderhandelingen tussen Iran en Amerika over het Iraanse atoomprogramma. Dat Amerika zo lichtzinnig omsprong met levensbelangen van zijn belangrijkste bondgenoot in het Midden Oosten stond de Amerikaanse regering slecht. Dat Israël met alle middelen zou proberen op de hoogte te blijven van wat zich bij die onderhandelingen afspeelde spreekt voor zich. Dat Amerika in plaats van Israël op de hoogte te houden die bondgenoot ging afluisteren spreekt niet voor zich. Het rechtvaardigt het gedrag van Netanyahu, waarmee hij vriend en vijand verbaasd heeft. Het is spijtig te moeten constateren dat de belangen Israël en daarmee ook de belangen van Amerika zelf bij president Obama niet de hoogste prioriteit gehad lijken te hebben.

[1] 24/3/15

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.