Islamofobie III.

Onderdeel van de heersende progressief/humanistische ideologie in West Europa is om islamofobie als een pendant van het vooroorlogse antisemitisme te zien. Ik heb dat oude antisemitisme nog van redelijk dichtbij mee kunnen maken en ik kan U verzekeren dat de gelijkenis tussen de twee nogal oppervlakkig is.
De joden in Nederland vormden voor de oorlog wel een aparte bevolkingsgroep, met eigen gewoonten en een eigen religie, maar ze waren daarmee hecht in de Nederlandse cultuur verankert. Het kostte met andere woorden geen moeite om Nederlandse joden van Franse en Duitse te onderscheiden omdat ze zo opvallend Nederlands waren. Wie tegenwoordig wel eens in Israël komt, ziet dat dit nog steeds zo is. Israëli’s van Nederlandse komaf verschillen van Amerikaanse of Oostenrijkse en het duurt generaties voordat dit verdwenen is.
Bij Marokkanen uit de getto’s van onze grote steden ligt dat anders. Individueel is op die mensen niet veel aan te merken. Als ze in je eigen buurt wonen en een winkel drijven of een baan hebben zijn ze zo oké als ieder ander, maar als groep gedragen ze zich tegenover Nederlanders vijandig en van pogingen tot integratie is nauwelijks sprake.
Daarbij komt dat de toegevoegde waarde voor de Nederlandse samenleving van de moslims als groep uitgesproken negatief is. Het is goed hierbij wel onderscheid te maken tussen Turken en Marokkanen en helemaal tussen Marokkanen en moslims uit onze voormalige koloniën. Surinaamse moslims integreren even goed als hindoestaanse en Turken ook duidelijk beter dan Marokkanen. Turken hebben minder vaak een uitkering dan Marokkanen en zijn minder vaak bij delicten betrokken, met name bij de winkeldiefstallen die voor veel Marokkaanse jongeren het voornaamste middel van bestaan is.
Er is nog wel wat verschil in de manier waarop de meeste Nederlanders aan kijken tegen all verschillende soorten nieuwkomers. Maar dat men vrij algemeen de Arabische en Afro-Europese wijken liever kwijt dan rijk zou zijn, dat valt moeilijk te ontkennen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, maatschappelijk, Midden Oosten, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.