Helmut Kohl.

De onmiddellijke fusie van de DDR met de Bondsrepubliek was de grootste Duitse vergissing van na de tweede wereldoorlog. De domste, onhandigste en ongelukkigste bondskanselier van allemaal was Helmut Kohl en niemand die dat bij zijn overlijden hardop durfde te zeggen. Veel Duitsers dachten bovendien werkelijk dat ze aan Kohl de Duitse hereniging hadden te danken.
Dat was onzin. Die hereniging was er toch wel gekomen. Die was een gevolg van een Russische beslissing en Kohl hoefde eigenlijk alleen maar te knikken om haar door te laten gaan. Maar de grootste fout denkbaar op dat moment was de onmiddellijke fusie tussen de twee Duitse staten. Als de Duitsers de tien jaar na de Wende gebruikt hadden om de twee Duitse landen naar elkaar toe te laten groeien dan was de welvaart in die periode toegenomen. Nu is heel Duitsland, ook het welvarende Westelijke deel tien jaar lang in een moeras blijven steken, zonder dat dit nodig was geweest.
Merkel heeft behendig gebruik gemaakt van een andere domme fout van Kohl. De man had geld aangenomen voor de partijkas zonder te kunnen zeggen van wie het kwam. Een slimmere man, als bijvoorbeeld Schröder, zou zoiets niet overkomen zijn. Die had op tijd wat verzonnen als bron van de schenking. Duitsland kan zich gelukkig prijzen dat dit soort DDR methoden van politiek bedrijven toch nog ergens goed voor zijn gebleken. Kohl weg en intussen is Duitsland met afstand het belangrijkste land van Europa.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, politiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Helmut Kohl.

 1. H.P. van der Mey zegt:

  Wat je ontgaat is dat Kohl door de hereniging van Duitsland het hele DDR establishment heeft binnen gehaald. Een vergelijking met het paard van Troje lijkt mij op z’n plaats. De ideologische scholing was de absolute top in het oost blok! 1)
  Hoe is de carriëre van duizenden journalisten, ideologen, apparatsjiek in Duitsland verder verlopen?
  1) Wie meer wil weten raadpleegt het “Journalistisches Handbuch der Deutschen Republik”
  Dat geeft een goed overzicht. Het laat ook zien hoe het establishment in de DDR gestructureerd
  is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s