Ons strafrecht.

De hoogte van een straf wordt in de eerste plaats bepaald door het wettelijke strafmaximum. Dat wil zeggen dat als regel de straf een breukdeel is van dat maximum. Maar het westerse strafrechtsysteem kent alleen separate delicten. Er is geen straf voor wat je zou kunnen noemen een misdadig leven. Dat wordt dan vaak weer ondervangen door niet één delict ten laste te leggen maar een hele reeks delicten tegelijk. Wanneer iemand de kost verdient door zijn medemensen op te lichten, of door hulpdiensten te verrichten bij inbraken, dan kan hij de straf krijgen die de rechter vindt dat passend is voor zulke boeven, ook als die straf hoger is dan het wettelijk maximum, daar komt het in de praktijk op neer. Dan moet wel nog ieder van die separate delicten bewezen kunnen worden natuurlijk.
Voor culpoze delicten, wat dus wil zeggen dat er bij het delict geen opzet in het spel is geweest, maar waarvan de gevolgen voor het slachtoffer wel groot zijn, vindt de Kamer nu dat de strafmaxima te laag zijn.
Bij ongelukken met een fataal gevolg vindt men een strafmaximum van twee jaren gevangenisstraf op zijn plaats en bij zwaar lichamelijk letsel een strafmaximum van één jaar gevangenisstraf. Bij roekeloosheid, worden deze twee strafmaxima dan nog een keer verdubbeld.
Bij verkeersongevallen wil men bovendien verhoging met de helft tot drie jaren bij een fataal gevolg en één jaar en zes maanden bij lichamelijk letsel. Bij roekeloosheid wordt dat dan respectievelijk zes en drie jaren gevangenisstraf.
Rijden onder invloed en het in ernstige mate overschrijden van de maximumsnelheid brengen nog een verhoging van vijftig procent mee. Bij roekeloosheid met fataal gevolg een gevangenisstraf van negen jaar en bij roekeloosheid met lichamelijk letsel als gevolg vier jaren en zes maanden gevangenisstraf
Ik weet niet of U dit allemaal nog volgen kunt, maar waar het mij hier vooral om gaat is dat iemand drie jaar gevangenis kan oplopen als hij betrokken raakt bij een dodelijk verkeersongeval zonder dat hem roekeloos rijgedrag kan worden verweten.
Ik heb het drie keer moeten lezen voor ik kon geloven dat dit er stond. Dat is bizar natuurlijk, maar misschien moeten we hier terugdenken aan de affaire van die opa en oma die samen met hun kleinkind werden doodgereden op de Heldensedijk in Meijel. De rechtbank Roermond kwam toen tot een taakstraf, omdat dood door schuld niet bewezen werd geacht. Volgens getuigen reed de buitenlander die het ongeluk veroorzaakte veel te hard en verloor hij daardoor de macht over het stuur. De rechtbank vond dat verslag van de getuigen onvoldoende nauwkeurig. In hoger beroep kreeg de brokkenmaker gelukkig alsnog vijftien maanden.
De woede over van de vader van het kind over het vonnis in eerste instantie werd legendarisch. Hij gooide na het vonnis een stoel in de richting van de rechters en wat hij tegen ze riep is hier niet voor herhaling vatbaar.
Dat heeft veel mensen het gevoel gegeven dat tegen ernstig fout gedrag in het verkeer meer gedaan zou moeten kunnen worden dan de Roermondse rechters deden. In zekere zin is dat nu gebeurd. De brokkenpiloot in kwestie zou nu negen jaar kunnen krijgen, al staat wel vast dat dit nooit, ook niet bij benadering, zal worden gegeven voor onopzettelijk gedrag. Maar het gekke is nu dat mensen die zich niet roekeloos gedragen toch culpoos gedrag verweten kan worden en dat ze daarvoor vervolgens drie jaar de bak in kunnen. Hoe moet je dat begrijpen? Aan wat voor schuldig gedrag op de weg moet je denken zonder dat er tegelijk van roekeloosheid sprake is? Misschien aan slecht onderhoud van de auto? Ik heb geen idee.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.