De Tour.

Renners in de tour houden elkaar de hand boven het hoofd. Wie de val van Cavendish zag gisteren, kan moeilijk volhouden dat die elleboog van Sagan per ongeluk was. Toch was dat wat nogal wat renners achteraf zeiden , waaronder Sagan zelf.
Dat hele wielrencircus hangt van list en bedrog aan elkaar. Een paar jaar geleden kwam dat plotseling in de publiciteit, nadat iedereen er eerst tientallen jaren over gezwegen had.
Het was nogal bijzonder hoe de diverse betrokkenen daar op reageerden. Mart Smeets bijvoorbeeld, wiens carrière in hoofdzaak had bestaan in het geven van verslagen over de tour.
Maar ook de directie van de Rabobank, die een wielerploeg sponsorde en het verontwaardigd voor deed komen of ze toen voor het eerst met het fenomeen fraude werden geconfronteerd.
Wij, als kijkers en luisteraars, wisten het trouwens ook best. Ik herinner me hoe ik, jaren voordat het plotseling allemaal naar buiten kwam, een keer op een feestje heb zitten praten met een arts van zo ’n wielerploeg. Die man heeft me toe een uur of wat uit zitten leggen wat er in feite gebeurde en wat erover in de krant kwam. Werelden van verschil. Over eerste plaatsen in etappes en over de diverse truien werd druk onderhandeld. Betaling vond niet alleen plaats in geld, maar ook in steun tijdens de wedstrijd of hulp bij het verkrijgen van een plek in een volgende ronde. Heel voor de hand liggend eigenlijk allemaal.
Zelf heb ik de tour altijd als een soort kermis gezien, puur amusement. Dat was het ook in de vijftiger jaren al toen ik het voor het eerst meemaakte en eigenlijk is het nooit veranderd. Je moet niet alles geloven wat je ziet maar het is wel leuk

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in sport, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Tour.

  1. Jan Govaert zegt:

    Kleine correctie op de sprint; de beelden vanuit de helikopter zeggen niet het hele verhaal. Voorafgaand had Cavendish geleund tegen Sagan om hem weg te drummen zodat hij langs rechts kon doorspurten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.