Het middenrijk, een mislukt project.

Bourgondië was in de vijftiende eeuw het welvarendste deel van West Europa. Het was in het bezit van de belangrijkste havensteden en de best bruikbare verbindingswegen. Als handelsnatie was het alleen te vergelijken met de Italiaanse stadstaten die de handel met het Midden Oosten monopoliseerden. Bourgondië beheerste de handel op Italië die via Brugge en Gent liep en via de zuidelijke wegen van West Europa langs de grote rivieren.
Philippe le Bon, de vader van Karel de Waaghals, was een scherpzinnig man, die goed besefte dat het belangrijker was om macht te hebben dan machtig te lijken; dat het er minder toe doet hoe de mensen je noemen dan dat ze je gehoorzamen.
Zonder een veroveringsoorlog te hoeven voeren vielen hem de bezittingen in de Nederlanden als rijpe appels in de schoot. Niemand heeft hem ooit vals spel tegen hem kunnen bewijzen, maar links en rechts overleden mensen precies op het moment dat het hem goed uitkwam of onderwierpen zij zich aan zijn gezag geïntimideerd door de kracht van zijn persoonlijkheid en de macht van zijn legers. Wat dat betreft leek Lodewijk XI van Frankrijk meer op de goede Lodewijk dan diens eigen zoon Karel.
Karel was anders. Hij was krijgsman van nature, zij het geen erg bekwame en hij wilde niets liever dan koning worden in zijn Bourgondische landen. Zo mogelijk ook keizer van het Duitse rijk. Aan die twee ambities is De Waaghals ten gronde gegaan. Hij sneuvelde bij Nancy tegen de Zwitsers, maar hij zou ook zonder die nederlaag en zijn vroegtijdige verscheiden er waarschijnlijk niet in geslaagd zijn om het levenswerk van zijn vader te voltooien. Het Middenrijk in Europa tussen Frankrijk en Duitsland kwam er niet, ook niet toen later de Bourgondische erfenis in handen viel van het bekwame Habsburgse huis. Het is Lodewijk XI geweest, die aan die ambities een einde heeft gemaakt. Hij begreep als koning van Frankrijk heel goed dat een groot en Frans sprekend Bourgondië de uitbreiding van zijn land met de Frans sprekende gebieden aan haar Noord en Oostgrenzen ernstig zou belemmeren. Hij had in Karel de Stoute geen tegenstander van zijn eigen formaat. Die tegenstander dacht daar zelf anders over maar in de geschiedenis is de proof of the pie in the eating. Bourgondië verdween van het toneel en Frankrijk werd opnieuw het machtigste land van Europa, tot aan de vereniging van Duitsland onder Pruisen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s