Graaf van Rompuy.[1]

Herman van Rompuy is een groot debater en de beste vertegenwoordiger die Brussel zich kan wensen, ongeacht of men het daarbij over het Belgische Brussel heeft of het Europese.
Zijn optreden in Buitenhof, een paar jaar geleden, was – zoals de Duitsers zeggen – tadellos. Persoonlijk vind ik de uit haar krachten gegroeide EU een soort Poolse landdag geworden. Ik vind dat de samenwerking helemaal verkeerd is georganiseerd en dat heb ik op deze blog ook nooit onder stoelen of banken gestoken, maar Van Rompuy verdedigde zijn stek wel met grote bekwaamheid.
Vergelijk hem met zijn landgenoot Verhofstadt of met die malle Duitse boekverkoper, eerst uit het Europese Parlement en nu terug in Berlijn: Martin Schulz en U ziet meteen wat ik bedoel.
Toch overtuigde Van Rompuy me indertijd in Buitenhof niet helemaal , al debatteerde hij dan een stuk beter dan zijn gastheer Kees Driehuis. Als advocaat krijg je voor dit soort zaken een neus. Hij pleitte wel goed, maar het was voor een verloren zaak en dat was te horen.
Hij wees er steeds op dat de uiteindelijke macht in de EU ligt bij de raad van ministers of regeringsleiders en dat alle beslissingen die in die raden worden genomen de instemming van de parlementen in de lidstaten behoeven. Hij vertelde er niet bij dat het nu juist de bedoeling was van het Verdrag van Lissabon om daar progressief een einde aan te maken. Men wil graag meer en meer macht over hevelen van de lidstaten en hun ministers naar Brussels eigen organen en instituten. Als alles toch in de raden van ministers wordt beslist waar zouden we dan nog een parlement voor nodig hebben of een commissie? Dat was de vraag die Driehuis had horen te stellen en die achterwege bleef.
Op alle echt interessante vragen die wel gesteld werden, zoals wat moeten we met de heronderhandelingen van Engeland, kregen we heel beleefd geen antwoord.
De man steekt met kop en schouders uit boven andere vertegenwoordigers van het Brusselse en daarom verdiende hij de beste interviewer die we in Hilversum voorradig hebben. Die heeft hij dus niet gekregen.

[1] Comte de Rompuy, dat is hij nu, maar indertijd in Buitenhof nog niet. Dit soort hoge titels worden in België nog wel eens toegekend, in Nederland nooit.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in België, europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.