ECU-ERM

ECU-ERM betekent The ‘Euro Currency Units-Exchange rate Mechanism.
Het is, denk ik, niet voor niets dat de kranten en andere media tot nu toe weinig aandacht besteed hebben aan deze Duitse uitvinding. Die is behoorlijk ingewikkeld.
ECU- ERM betekent eigenlijk dat alle lidstaten van de Eurozone hun eigen munt weer terug krijgen en dat die munten gaan zweven tegen de euro, die we daarnaast handhaven. Alle internationale transacties worden afgehandeld in euro’s, maar nationale in de lokale muntsoort. Als de Franse franc in waarde daalt tegenover de euro, dan krijgt de Nederlander die met zijn dure gulden veel euro’s heeft kunnen kopen, zijn Peugeot een stuk goedkoper dan een Fransman of een Italiaan die voor franken of lires minder euro’s krijgen. Daar staat tegenover dat die Peugeots en Fiats dan wel verkocht worden, terwijl ze nu blijven staan omdat die auto’s voor dure euro’s worden gemaakt en we in dat geval liever een BMW of een Volkswagen kopen dan een Peugeot.
Wat men met ECU-Erm wil is een gezamenlijk munt voor het verkeer naar buiten en als een gemeenschappelijke standaard voor de Europese landen, maar flexibele koersen tussen de Europese landen onderling. Dat zou de onderlinge handel bevorderen en de zuidelijke landen ook weer de mogelijkheid zou geven om te exporteren buiten de EU tegen lagere prijzen.
Maakt het veel verschil met een terugkeer naar nationale munten zonder euro? Nee, eigenlijk niet. De Duitse Mark zou dan de plaats van de euro innemen als reserve munt en landen als Nederland zouden de waarde van hun munt stevig verankeren in de D-Mark, in plaats van in de euro. Als de zuidelijke landen dan ook nog zouden besluiten om hun transacties buiten de EU af te wikkelen in D-Marken zou het helemaal op hetzelfde neerkomen. We zouden dan geen ECB nodig hebben, maar een Duitse Bundesbank, wat een voordeel zou zijn, maar voor de rest was het hetzelfde.
ECU-ERM is dus een maskerade. We doen of we de euro handhaven, maar in feite is de euro dan niet anders meer dan de standaard waaraan de onderlinge waarden van de munten in de eurozone worden gemeten. Het geeft bescherming tegen devaluatie van de nationale munten gedurende periode van het ontstaan van een schuld en zijn betaling. Dat is alles en dat kun je ook bereiken met een afrekening in D-marken. Misschien is het systeem een tegemoetkoming aan de Franse trots, maar dan wel een veel te dure..

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, europa, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s