De makken van Brussel.

Zonder de euro en zonder de nieuwe Oost-Europese lidstaten had Europa er misschien nog slechter voorgestaan dan nu, vond Frans Boogaard op de voorpagina van het Parool van 26 mei 2014. De crisis was dan misschien nog harder aangekomen en de Russische troepen hadden dan misschien wel aan de Oekraïens-Poolse of de Pools-Duitse grens gestaan.
Een merkwaardiger opmerking heb ik rond de Europese verkiezingen van 22 mei 2014 niet gehoord of gelezen. De invoering van de euro was een groot risico en de mogelijke voordelen lagen in de orde van grootte van twee procent maximaal. Dat is wat Coen Teulings een paar jaar geleden gezegd heeft en wat hij aan Toine Huys, die dat niet begrepen had ook later nog een keer heeft uitgelegd. Het is onmiskenbaar dat de euro Zuidelijke landen in staat gesteld heeft ver boven hun eigen capaciteit te lenen. De werkloosheid en de bezuinigingen die deze landen nu treffen zijn een gevolg van hun onvermogen om met een zo sterke munt nog internationaal te concurreren. Als Het Parool dat niet begrijpt moeten ze een eerstejaars student economie in dienst nemen. Die kan ze dat dan uitleggen.
De euro invoeren was fout. Dat vinden alle economen. Vooral achteraf natuurlijk, maar een aantal toch ook wel van te voren. Met de inkapseling van een aantal Oost-Europese landen hebben we Rusland ernstig op de tenen getrapt, maar wat erger is, een aantal landen toegelaten, die nog helemaal niet in staat zijn in de EU mee te draaien. Een overgangsperiode was op zijn plaats geweest en voorafgaand overleg met Rusland dringend nodig. Dat Rusland nu Polen of andere EU landen aan zou willen vallen is onzin.
Ik denk ook niet dat Timmermans dat gezegd heeft, al heb ik geen hoge pet op van die man. Maar ook al had hij het wel gezegd, het blijft onzin. Poetin heeft geen enkel belang bij het aanvallen van de EU. Wat hij op de Krim en in Oost Oekraïne heeft laten zien, is dat hij bereid en in staat is om geschillen met geweld op te lossen. Maar niet dat hij mataglap zou zijn geworden.
En de verkiezingsoverwinning van Farage en Le Pen was geen anti-Europa resultaat maar een anti-Brussel succes. Brussel doet alsof het top down kan bepalen wat in het belang is van de Europese burger zonder daar ooit voor gelegitimeerd te zijn. Veel Europese burgers, waar ik mezelf toe reken, zijn het daar niet mee eens. Door het uitbrengen van hun stem proberen ze Brussel duidelijk te maken dat ze daar zitten voor ons en niet andersom. En voor de goede orde, ik heb op het CDA gestemd, niet op Wilders. Buma lijkt me een verstandige man met voldoende afstand tot de federalisten in Brussel om van binnenuit bij de christendemocraten voor een beter Europa te pleiten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s