De euro en de immigratie.

De euro is te hard voor Griekenland, Italië en een aantal andere Zuidelijke landen. De schulden die Griekenland aan de Europese gemeenschap en het IMF heeft zijn te hoog om ooit nog te worden terugbetaald. De Griekse schulden zijn bovendien hoger dan uit de cijfers van de staatsleningen blijkt. Vooral de rekening courant schulden via het Europese betaalmechanisme zijn enorm. Zie daarvoor het stukje Target II op deze site van 29 november 2016.
De lage interest politiek van de ECB camoufleert alleen maar de oplopende schulden en zorgt voor een nieuwe ramp op termijn. Alles wat er de laatste jaren gedaan is om het Griekse probleem op te lossen heeft de zaak erger gemaakt. En Griekenland is maar één van de probleemlanden!
Er is maar een oplossing die deugt. De noordelijke EU landen moeten uit de euro stappen en uit het gemeenschappelijke betalingsmechanisme. Dat betekent het einde van de EU in de bestaande vorm en het zal tot grote veranderingen in de Europese samenwerking leiden, maar het kan niet anders. Langer wachten maakt de zaak alleen maar erger.
Een Grieks faillissement is al niet meer te vermijden. Alleen de vorm waarin dat plaats zal vinden staat nog open voor discussie. Niet alleen de Griekse schulden maar ook die van andere zuidelijke landen zullen moeten worden gesaneerd en daarvoor zullen de noordelijke landen diep in hun zakken moeten tasten. Alleen dan is er een basis voor een hernieuwde samenwerking in Europa.
Het probleem van de niet westerse immigranten en de muntunie, dat zijn de twee grote problemen van het moment en al het andere valt daarbij eigenlijk in het niet. Om die problemen aan te pakken moet de EU gesaneerd worden. Duitsland durft dat niet aan, omdat het nog steeds bang is op zijn verleden aan te worden gesproken, maar een ander land dat het voortouw nemen kan is er niet. Het zou ook voor iedereen beter zijn als het Angela Merkel was die dat voortouw pakte, want zij is met afstand de Duitse politica met de meeste goodwill.
.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.