Zalm en de euro .

Onder het bewind van minister Zalm, die nu het kabinet formeert, is de euro ingevoerd. De koers bij invoer was te laag en dat heeft een deel van de inflatie veroorzaakt die na de invoering optrad, maar geen groot deel. De belangrijkste oorzaak van de stijging van de kosten die niet in het inflatiepakket van het CBS waren opgenomen[1] is het duurtegevoel van de consument, dat door de nieuwe munt werd ondermijnd. Mensen gaven euro’s uit alsof die twee guldens kosten, in plaats van meer dan twee twintig en vaak ook nog wel alsof een euro een gulden was.
Toen het stof weer wat was neergedwarreld kon U dat vooral zien, aan de prijzen voor unieke zaken. Voor huizen of voor antiquarische boeken of voor mode. Dan betalen de mensen de gevraagde prijs als ze hem redelijk vinden en lopen door als het ze te duur lijkt. Dat doen ze op gevoel en dat gevoel is bepaald door wat ze in het verleden hebben gezien of betaald. Dat ze meer betaalden dan vroeger bleek uit wat ze aan het einde van de maand aan geld overhielden, altijd minder dan ze verwachtten.

Wat dat betreft was de gekozen waarde van de euro voor Nederland nogal ongelukkig. Was het tien keer de gulden geweest, zoals in Frankrijk met de franc, dan had niemand die onbewuste fout gemaakt.
De reden om de euro niet te koppelen aan de waarde van de belangrijkste Europese munt, de D-Mark, was in de eerste plaats het eergevoel van de Fransen. Daarnaast vond men het voor de vergelijking van internationale prijzen en voor het gebruik van de Euro als surrogaat dollar wel mooi als de waarde van de Euro dicht bij die van de dollar zou liggen. Twee verkeerde redenen.

Natuurlijk had Zalm maar een beperkte invloed op de vaststelling van de koers waartegen de euro zou worden uitgegeven, maar hij is er wel op aan te spreken. Hij kan op dat deel van zijn beleid onmogelijk met veel plezier terugkijken.

[1] Dat pakket bestaat vooral uit levensmiddelen en een aantal andere eerste levensbehoeften die tot de dagelijkse uitgaven behoren. De grootwinkelbedrijven kennen dat pakket en zorgden ervoor dat stijgingen beperkt bleven om verwijten uit het publiek te voorkomen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s